Tentera Israel diselamat dalam Gaza selepas ditangkap oleh Hamas kini menyediakan maklumat untuk ‘operasi masa depan’

Seorang askar Israel, yang telah diselamatkan berikutan “operasi khas” di Jalur Gaza yang dikawal Hamas, kini menyediakan maklumat perisikan untuk “operasi masa depan” bagi tentera negara itu, ia mendedahkan Selasa.

Jurucakap IDF (Angkatan Pertahanan Israel) Leftenan Kolonel Jonathan Conricus berkata dalam video yang dimuatnaik di X bahawa dia “gembira mengatakan” bahawa Pvt. Ori Megidish berusia 19 tahun kini telah pulang ke rumah bersama keluarganya selepas diculik oleh Hamas pada 7 Oktober.

“Dia telah diselamatkan dalam operasi khas yang dilakukan oleh pasukan keselamatan Israel, IDF dan [Shin Bet], yang memasuki Gaza, mendapatkannya keluar berdasarkan perisikan dan banyak sumber yang dialokasikan ke arah ini,” kata Conricus. “Dia kini berada di rumah bersama keluarganya, dia sihat, baik secara mental dan fizikal. Dia telah memberikan maklumat perisikan yang akan dapat kami gunakan pada masa hadapan untuk operasi masa depan.”

“Kami komited dan berazam untuk mendapatkan semua 238 tebusan Israel yang masih berada di dalam Gaza,” tambahnya.

LAPORAN LANGSUNG: ISRAEL BERPERANG DENGAN HAMAS

Megidish telah ditangkap di Nahal Oz sepanjang sempadan dengan Jalur Gaza, menurut Saluran Berita 12.

Bibinya Samdar berkata berikutan penyelamatannya, “Terima kasih kepada pencipta alam semesta, terima kasih kepada askar kami, terima kasih kerana dia sihat dan utuh, terima kasih sangat kepada semua rakyat Israel, kami sangat gembira,” menurut saluran itu.

ISRAEL MENYERANG 300 SASARAN HAMAS DI GAZA, TERLIBAT DALAM PERTEMPURAN MENENTANG PEMBERONTAK YANG MENYEBUT MISIL ANTI-KERETA DAN SENJATA API

“Dia kelihatan baik-baik saja, dia perlu mencerna sedikit. Saya memeluknya dan berkata kepadanya bahawa saya telah menunggu saat ini, kami bergetar bersama. Saya berkata kepadanya bahawa kami telah berdoa untuknya,” juga dikutip Saluran Berita 12 sebagai berkata jiran.

“Gadis yang rendah hati dan manis. Kami memasuki rumah dan membawanya segelas air untuk menenangkan panik. Ibu bapa mereka gembira. Banyak menangis kegembiraan, yang penting ialah dia berada di rumah bersama ibu bapa dan keluarganya.”

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu memuji tentera negaranya kerana membebaskan Megidish, memanggilnya “pencapaian yang menyentuh yang menunjukkan komitmen kami untuk melepaskan semua tebusan.”

“Kepada pengganas Hamas dan ISIS saya katakan – anda adalah raksasa. Kami akan terus mengejar anda. Kami akan terus memburu anda. Kami akan menyerang anda sehingga anda jatuh di kaki kami.”

’ Chris Pandolfo dan Anders Hagstrom menyumbang kepada laporan ini.