Tentera Darat Israel mengumumkan pembunuhan pengganas di belakang serangan roda dan pisau menyerang askar di 2 lokasi

(SeaPRwire) –   Tentera Pertahanan Israel (IDF) mengumumkan pembunuhan pengganas di sebalik serangan penumbuk dan pisau yang menyerang askar di dua lokasi.

Dalam insiden terbaru, “pengganas bersenjata pisau cuba menikam askar IDF yang menjaga pos tentera di kawasan Tekoa” di Tebing Barat, tulis IDF pada X.

“Askar menembak mati pengganas itu dan IDF menambah, berkongsi gambar pisau terbaring di atas tanah sambil menyatakan tiada kecederaan.

Sebelum itu, pasukan Israel menghapuskan seorang individu di Haifa yang menurut pegawai “melakukan serangan penumbuk berhampiran pangkalan tentera IDF di utara Israel.”

“Berikutan itu, pengganas keluar dari kenderaannya dan cuba menyerang askar IDF dengan parang,” tambah IDF. “Askar menembak mati pengganas itu.”

Perkhidmatan penyelamat Magen David Adom Israel berkata seorang lelaki berusia 20 tahun menderita “kecederaan anggota badan bawah yang teruk” semasa serangan itu dan dibawa ke hospital dalam keadaan teruk, menurut Associated Press.

Insiden itu berlaku selepas serangan penumbuk dan penikaman serupa di bandar berhampiran Tel Aviv pada pertengahan Januari yang mengorbankan seorang.

Tentera Israel mengatakan pada Isnin bahawa askar di Khan Younis “mengenal pasti dan membunuh 4 pengganas yang sedang merancang serangan ke atas askar berhampiran Hospital Al-Amal.”

Di kawasan lain bandar itu, lima individu dikenal pasti sebagai pengganas – termasuk seorang bersenjata RPG – dibunuh oleh pasukan Israel, tentera juga menyatakan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.