Tentera Burma sergapan bunuh 2 lusin pejuang pasukan rintangan tempatan

Kira-kira dua dozen ahli pasukan rintangan tempatan di Burma tengah telah terbunuh dalam satu serangan hendap tentera ketika mereka cuba memindahkan penduduk kampung menjelang satu serangan tentera yang ditakuti, menurut ahli rintangan dan laporan media.

Jumlah keseluruhan pejuang rintangan yang terbunuh pada hari Jumaat lepas berhampiran kampung Chay Yar Taw di daerah Myinmu, Sagaing jika disahkan, akan menjadi salah satu jumlah tertinggi dalam satu pertembungan bersenjata dalam pergolakan yang sedang berlangsung di Burma sejak tentera merampas kuasa pada Februari 2021, menggulingkan kerajaan terpilih Aung San Suu Kyi.

Rampasan kuasa tentera mencetuskan protes aman tanpa kekerasan di seluruh negara dan tentera serta polis bertindak balas dengan kekerasan mematikan. Perlawanan bersenjata muncul sebagai balasan, yang sejak itu bertukar menjadi apa yang pakar PBB gambarkan sebagai perang saudara.

Tentera selama dua tahun lepas telah menjalankan serangan besar-besaran di kawasan luar bandar, termasuk membakar kampung dan mengusir ratusan ribu orang dari rumah mereka. Ia telah berhadapan dengan sebahagian daripada rintangan paling sengit di Sagaing, di jantung bersejarah Burma.

Kumpulan rintangan yang longgar ditubuhkan menentang pemerintahan tentera, dikenali sebagai Pasukan Pertahanan Rakyat, atau PDF, telah muncul di seluruh negara dan telah membentuk perikatan dengan kumpulan minoriti bersenjata yang mapan sejak lama, yang telah berjuang dengan kerajaan pusat selama lebih setengah abad, menuntut autonomi yang lebih besar di kawasan sempadan.

San Shar, jurucakap Kumpulan Pertahanan Black Eagle dari daerah Myinmu, memberitahu The Associated Press bahawa serangan hendap itu berlaku pada malam Jumaat kira-kira jam 8 malam ketika ia dan kumpulan rintangan tempatan lain sedang memindahkan ratusan penduduk awam ke selatan dari kampung Kyawt Min. Mereka membawa penduduk ke kampung berdekatan termasuk Chay Yar Taw kerana mereka menjangkakan tentera akan menyerbu Kyawt Min dari utara pada malam itu.

Kawasan itu kira-kira 40 batu di barat Mandalay, bandar kedua terbesar negara itu.

Ahli lain Pasukan Pertahanan Black Eagle, yang meminta untuk tidak dikenali kerana takut pembalasan tentera, berkata pada hari Isnin bahawa sebuah trak dengan penduduk pergi dahulu, tetapi berhenti dalam perjalanan, dan pejuang rintangan yang mengekor di belakangnya dalam van mini dan motosikal melaju ke hadapan untuk mengejarnya. Dia berkata mereka gagal menyedari bahawa anggaran 30 tentera berpakaian awam telah mengintai tempat itu, dan tentera dengan mudah menangkap, kemudian membunuh pejuang rintangan itu, termasuk lima ahli kumpulannya.

Dia berkata pejuang rintangan itu hanya mempunyai senjata buatan sendiri dan tidak dapat menentang tentera yang jauh lebih baik bersenjata.

Dia mengakui bahawa dia tidak menyaksikan pembunuhan itu, tetapi berkata dia percaya mereka ditembak mati di tempat pada malam Jumaat dan awal Sabtu. Dua ahli PDF berjaya melarikan diri ditangkap, katanya. Dia berkata penduduk kampung Kyawt Min yang dipindahkan yang pergi dahulu kelihatan tidak cedera, walaupun seorang penduduk Kyawt Min terbunuh dalam keadaan yang tidak jelas.

Apabila ahli PDF pergi ke tempat kejadian pada pagi Sabtu, mereka melihat mayat rakan-rakan mereka dengan luka tembakan di kepala ditimbun di jalan tempat mereka ditangkap, katanya, sambil menambah bahawa semuanya lelaki dan mereka kelihatan mempunyai tanda-tanda telah diseksa.

Adalah mustahil untuk mengesahkan butiran serangan itu secara bebas kerana laporan dibatasi oleh kerajaan tentera.

Laman berita dalam talian bebas Myanmar Now memetik jurucakap Batalion PDF Daerah Sagaing berkata kenderaan membawa 18 pejuang rintangan yang cuba memindahkan penduduk kampung diserang oleh pasukan keselamatan dan semua penumpangnya dibunuh pada malam Jumaat. Konvoi motosikal tujuh ahli pasukan rintangan kemudiannya ditembak oleh unit tentera yang sama dan tiada yang terselamat, dilaporkannya.

Laporan pembunuhan itu, bersama-sama dengan apa yang dikatakan gambar sisa mayat, turut muncul dalam media Burma bebas lain dan media sosial pada hari Sabtu.

Kerajaan tentera tidak membuat sebarang pengumuman rasmi mengenai insiden itu. Walau bagaimanapun, laporan oleh penyokong tentera di platform Telegram juga mengatakan 25 ahli kumpulan PDF tempatan terbunuh dalam sergapan tentera berhampiran Chay Yar Taw, dan motosikal, dua kereta dan senjata dirampas.