Tembakan roket pemisah membunuh pegawai polis Pakistan, cedera dua belas orang lain

(SeaPRwire) –   Roket yang dilancarkan oleh pemisah telah membunuh seorang pegawai polis dan mencederakan sebelas orang lain pada waktu malam, kata pegawai pada Selasa, sebagai tindak balas kepada serangan Pakistan ke atas apa yang dikatakannya sebagai khemah pemisah di Iran awal Januari.

Enam pemisah juga terbunuh dalam tembak menembak yang berikutnya, menurut kerajaan.

Baluchistan Liberation Army dengan cepat mendakwa serangan itu, menulis bahawa dua pejuangnya terbunuh.

Pihak berkuasa pada mulanya berkata bahawa serangan di daerah Mach di Baluchistan itu telah digagalkan tanpa kecederaan, tetapi dua pegawai keselamatan tempatan berkata sekurang-kurangnya seorang polis terbunuh dan 15 anggota pasukan keselamatan Pakistan cedera dalam beberapa serangan roket berbilang. Kedua-dua pegawai berbual di bawah syarat tanpa nama kerana mereka tidak dibenarkan bercakap dengan media.

BLA mengancam akan melancarkan serangan ke atas pasukan keselamatan di Baluchistan dan tempat lain berikutan serangan Pakistan pada 18 Januari ke atas khemah mereka, yang membunuh sekurang-kurangnya sembilan orang. Serangan itu dilakukan sebagai tindak balas kepada serangan Iran di Pakistan yang kelihatan menyasarkan kumpulan pemisah Baluch yang berbeza dengan matlamat pemisahan serupa.

Serangan Selasa itu datang beberapa jam selepas diplomat terkemuka Iran Hossein Amirabdollahian mengadakan perbincangan di Islamabad dengan rakan sejawatnya Pakistan Jalil Abbas Jilani dalam usaha menyelesaikan krisis diplomasi yang bermula dengan pertukaran serangan lintas sempadan. Kedua-dua negara bersumpah akan bekerjasama menentang pemisah yang beroperasi di kawasan sempadan mereka.

Tiada komen segera dari tentera, tetapi Jan Achakzai, jurucakap kerajaan di Baluchistan, menulis di media sosial bahawa enam pemisah terbunuh dalam tembak menembak dan pasukan telah menggagalkan tiga serangan berkoordinasi tanpa kecederaan atau kerosakan.

Pihak berkuasa kadang-kadang mengecil-kecilkan kecederaan tentera dalam serangan sedemikian.

Wilayah Baluchistan Pakistan, serta wilayah Iran bersempadan Sistan dan Baluchestan, menghadapi pemberontakan berterusan oleh nasionalis Baluch selama lebih dua dekad.

Walaupun kerajaan berkata ia telah menumpaskan pemberontakan itu, keganasan di wilayah itu masih berterusan.

Iran dan Pakistan berkongsi sempadan tak berundang-undang sepanjang 560 batu, di seberang mana penyeludup dan militan bebas bergerak. Quetta ialah ibu negeri wilayah Baluchistan, di mana nasionalis Baluch, militan Islam dan telah mengaku bertanggungjawab atas serangan ke atas pasukan keselamatan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.