Tembakan meletus berhampiran protes pro-demokrasi Guatemala

Seorang mati dan sekurang-kurangnya dua lagi cedera akibat tembakan berhampiran demonstrasi pro-demokrasi di Guatemala pada Isnin, pihak berkuasa tempatan berkata.

Victor Gomez, jurucakap bagi sukarelawan bomba di Malacatan, berhampiran sempadan dengan Mexico, berkata tidak jelas sama ada mangsa itu sendiri penunjuk perasaan, atau hanya terperangkap berhampiran.

Insiden itu menandakan permulaan minggu ketiga protes menentang Peguam Negara Consuelo Porras, yang penunjuk perasaan menuduhnya cuba menggugat undian popular bagi Presiden terpilih progresif Bernardo Arévalo.

Video dari Malacatan beredar di media sosial lukisan gambaran kacau. Beberapa kelihatan menunjukkan orang awam dan pegawai polis melarikan diri apabila letupan tembakan didengari. Dalam satu rakaman, kenderaan dan patroli polis dibakar. Tiada yang jelas siapa menembak.

Bertindak balas kepada insiden itu, Presiden Guatemala Alejandro Giammattei berkata pihak berkuasa “menjalankan siasatan berkenaan” dan berjanji butiran lanjut pada masanya nanti.

Polis Kebangsaan kemudian mengumumkan penangkapan 11 orang.

Jabatan Dalam Negeri berkata dalam kenyataan bahawa selepas serangan itu ia berkoordinasi mencari kenderaan yang terlibat dan mendapati tiga orang cedera, tetapi tidak membuat sebarang sebutan kematian.

Arévalo menggunakan rangkaian sosial X, dahulunya dikenali sebagai Twitter, untuk mengutuk keganasan. “Kami menuntut pihak berkuasa memastikan keselamatan mereka yang menunjuk perasaan secara aman dan memastikan tindakan ini tidak terlepas hukuman,” katanya.

Insiden ini merupakan episod keganasan terkini selepas 15 hari protes dan sekatan jalan di negara Amerika Tengah ini.

Pada Ahad, penyokong Porras di bandar raya Guatemala City memanggil tindakan keganasan terhadap penunjuk perasaan menyekat jalan. Kemudian pada Isnin, video media sosial lain kelihatan menunjukkan orang berpakaian awam membawa parang menyerang penunjuk perasaan di tiga sekatan jalan di pekan El Asintal, Retalhuleu, kurang 55 batu barat daya Malacatan.

Porras sendiri memanggil agar sekatan jalan dibersihkan, menggunakan kekerasan jika perlu, “bagi kepentingan awam.” Pada Isnin beliau mendesak kerajaan memecat Menteri Dalam Negeri Napoleón Barrientos kerana gagal berbuat demikian.

Penunjuk perasaan mengekalkan bahawa selepas kemenangan Arévalo dalam pusingan akhir Ogos, Porras melancarkan cabaran tidak demokratik terhadap Arévalo, parti Gerakan Biji kirinya dan pihak berkuasa pilihan raya. Mereka memanggil peletakan jawatan Porras, peguam Rafael Curruchiche dan Cinthia Monterroso, dan Hakim Fredy Orellana.