Tekanan meningkat apabila pihak berkuasa Rwanda menuduh presiden Burundi menghasut

(SeaPRwire) –   menuduh pemimpin Burundi membuat “tuduhan yang menghasut yang bertujuan menyemarakkan perpecahan di kalangan orang Rwanda,” meningkatkan ketegangan yang berlarutan selepas Burundi menutup semua penyeberangan sempadan dengannya awal bulan ini.

Hubungan antara Rwanda dan Burundi telah merosot dalam minggu-minggu kebelakangan ini selepas Presiden Burundi Evariste Ndayishimiye memperbaharui tuduhan bahawa Rwanda memberi pembiayaan dan melatih pemberontak kumpulan RED-Tabara.

Pihak berkuasa Burundi menganggap RED-Tabara sebagai dan menuduh ahlinya sebahagian daripada rancangan rampasan kuasa yang gagal pada 2015. Kumpulan ini mula muncul pada 2011 dan dituduh melakukan siri serangan di Burundi sejak 2015.

Ndayishimiye bercakap tentang pemuda Rwanda dalam “penahanan” di acara di ibu negara Republik Demokratik Congo Kinshasa pada Ahad, dengan berkata rantau ini perlu terus berjuang sehingga rakyat Rwanda memberi tekanan kepada kerajaan mereka sendiri.

Beliau berucap di persidangan pemuda selepas menghadiri majlis angkat sumpah Presiden Congo Felix Tshisekedi. Kelihatannya beliau bercakap dalam kapasiti lain sebagai Juara Belia, Keamanan dan Keselamatan Afrika.

Dalam kenyataan pada Isnin malam, pihak berkuasa Rwanda menggambarkan kata-kata Ndayishimiye sebagai “menghasut,” dengan berkata seruan untuk pemberontakan terhadap kerajaan menggugat kesatuan di Rwanda dan mengancam keselamatan rantau.

“Untuk sesiapa cuba mengancam kemajuan ini dengan menyeru pemuda Rwanda menjatuhkan kerajaan mereka adalah membimbangkan. Tetapi untuk pemimpin negara jiran melakukannya, dari platform Afrika, adalah sangat tidak bertanggungjawab dan pelanggaran jelas Piagam Afrika,” kenyataan itu berkata.

Awal bulan ini Burundi menutup semua penyeberangan sempadan dengan Rwanda dan memulakan pengusiran warganegara Rwanda, dengan mendakwa tindakan itu bertindak balas terhadap dakwaan sokongan Rwanda kepada RED-Tabara. Pemberontak itu menyerang kampung Burundi Gatumba berhampiran sempadan Congo bulan lalu, membunuh sekurang-kurangnya 20 orang.

RED-Tabara, yang berpangkalan di wilayah South Kivu timur Congo, mengambil tanggungjawab serangan itu dalam pos di X, dahulunya dikenali sebagai Twitter.

“Selama mereka mempunyai negara yang memberi mereka dengan seragam, memberi makan mereka, melindungi mereka, memberi perlindungan kepada mereka, mengekalkan mereka, kita akan menghadapi masalah,” kata Ndayishimiye dalam siaran radio kebangsaan bulan lalu, merujuk kepada RED-Tabara.

Rwanda berulang kali menafikan tuduhan itu.

Rwanda dan Burundi adalah ahli Kumpulan Masyarakat Afrika Timur yang cita-cita perdagangan telah menderita dalam tahun-tahun kebelakangan ini akibat letupan sementara yang menggugat pergerakan bebas orang dan barang.

Pihak berkuasa Congo juga mendakwa agresif Rwanda di timur Congo, di mana berjuang untuk menyingkirkan pemberontak ganas M23 yang menguasai sebahagian wilayah di sana. Rwanda menafikan mempunyai kuasa ke atas M23.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.