Tawanan Israel yang dibebaskan memberi amaran kepada tentera supaya jangan masuk ke terowong Hamas: ‘Ia bahaya yang besar’

(SeaPRwire) –   Kumpulan tebusan yang baru dibebaskan dan sanak saudara mereka bertemu dengan Yoav Gallant dan menteri kabinet perang Benny Gantz Sabtu malam.

Salah seorang tebusan yang dibebaskan, dikutip oleh , meneruskan ketakutan yang ditanggung tawanan setiap hari dan trauma yang masih mereka alami sejak dibebaskan.

“Setiap hari yang berlalu menakutkan. Anda tidak tahu jenis monster apa yang kita hadapi. Jika mereka merasa terancam, mereka akan menggunakan tebusan. Mereka menakut-nakuti kami bahawa IDF akan menggunakan bom pada orang awam, dan oleh itu kami takut ketika serangan bom IDF berhampiran,” kata individu tanpa nama itu dikutip, merujuk kepada penggunaan tembakan berat IDF jika seorang askar diculik – bahkan dengan resiko membunuh askar itu.

“Mereka begitu dekat sehingga kami memohon mereka membawa kami [dari bangunan di mana kami ditahan] ke terowong [untuk keselamatan], dan pada satu peringkat, mereka melakukannya,” subjek itu berkata, sebelum memperingatkan askar: “Jangan masuk ke terowong. Mereka bergerak dalam jumlah besar di sana. Ia membahayakan askar dan tebusan.”

Komentar itu datang lebih daripada dua bulan selepas militan Hamas menyerbu ke selatan Israel dan membunuh kira-kira 1,200 orang dan menangkap puluhan tebusan.

Serangan Israel telah membunuh lebih daripada 18,700 orang Palestin mengikut , yang tidak membezakan antara pejuang dan orang awam. Israel mempersoalkan angka-angka ini.

Hamas melepaskan lebih 100 daripada 240 tebusan yang ditangkap pada 7 Oktober dalam pertukaran untuk pembebasan puluhan tahanan Palestin semasa gencatan senjata singkat November. Hampir semua yang dibebaskan adalah wanita dan kanak-kanak.

Hamas telah berkata tiada lagi tebusan akan dibebaskan sehingga perang berakhir dan sebagai balasan mereka akan meminta pembebasan bilangan besar tahanan Palestin, termasuk militan berprofil tinggi.

Menurut mereka yang menjejaki kumpulan disokong Iran itu – dan pengakuan pemimpin mereka – Hamas telah membina sistem subterania berjaringan kira-kira 300 batu yang menyusup di bawah rumah, sekolah, dan hospital awam kawasan bandar Jalur Gaza.

’ Ruth Marks Eglash menyumbang ke laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.