Taufan Otis, taufan terkuat dalam sejarah Pasifik timur, merosakkan Acapulco

Taufan Otis merentasi pantai selatan Pasifik Mexico sebagai ribut kategori 5 yang kuat awal Rabu, merobohkan bangunan di bandar Acapulco, menghantar lembaran tanah ke lereng bukit curam dan meninggalkan kawasan luas di negeri Guerrero selatan tanpa bekalan elektrik atau perkhidmatan telefon bimbit.

Walaupun sedikit yang diketahui tentang kemungkinan kematian atau skala kerosakan sepenuhnya – lebuh raya utama ke Acapulco tidak boleh dilalui – pakar menganggap Otis ribut paling kuat dalam sejarah yang mendarat di pantai Timur Pasifik.

Menjelang tengah hari, Otis telah melemah kepada ribut tropika, namun banyak di pantai masih terkejut.

Flor Campos telah berjalan kaki melalui lumpur lebih daripada satu jam sepanjang lebuh raya luar Acapulco sebelum dia melepaskan kasutnya, bimbang dia akan kehilangannya dalam lumpur.

Pekerja rumah dari sebuah bandar kecil di Guerrero adalah antara puluhan keluarga, wanita dan kanak-kanak yang memanjat batang pokok dan bahan lain yang ditinggalkan oleh tanah runtuh di kawasan pergunungan curam. Ia adalah pelarian mencabar, tetapi orang kesesakan untuk keluar.

“Kami telah menunggu sejak 3 pagi untuk keluar, jadi kami memutuskan untuk berjalan. Ia lebih berbahaya untuk tinggal. Ada pokok tumbang, talian elektrik tumbang,” kata Campos.

Pada Selasa, Otis mengejutkan banyak orang apabila ia dengan pantas menguatkan dari ribut tropika ke kategori 5 yang kuat ketika ia merentasi pantai.

Penyelidik menjejak ribut memberitahu The Associated Press bahawa ribut juga memecah rekod bagaimana cepat ia meningkat kekuatannya, pada masa pemanasan global memperburuk kejadian cuaca memusnahkan seperti ini.

“Ia satu perkara untuk mempunyai taufan kategori 5 mendarat di suatu tempat apabila anda mengharapkan atau mengharapkan ribut kuat, tetapi untuk ia berlaku apabila anda tidak mengharapkan apa-apa untuk berlaku adalah benar-benar mimpi ngeri,” kata Brian McNoldy, penyelidik taufan di Universiti Miami.

Acapulco, Tecpan dan bandar lain sepanjang Costa Grande di Guerrero terkena teruk, kata Presiden Mexico Andrés Manuel López Obrador. Beliau berkata keadaan begitu teruk sehingga komunikasi dengan kawasan itu “sepenuhnya hilang”.

Menjelang tengah hari, ribut lemah bergerak kira-kira 130 batu di utara-baratlaut Acapulco, dengan angin paling kuat 60 batu sejam, dan bergerak utara-baratlaut pada 10 batu sejam.

Walaupun pihak berkuasa meramalkan ribut akan hilang menjelang malam Rabu, Campos dan lain-lain di Guerrero terkejut dengan skala kerosakan.

“Ada kanak-kanak di belakang sana, 2 atau 3 tahun, tanpa air, tiada apa-apa,” kata Campos.

Gambar dan video berkongsi oleh media berita Mexico dari Acapulco selepas subuh menunjukkan dinding bangunan tercabut, bilik hotel banjir dengan siling runtuh, dan serpihan dan pokok tumbang menjalari jalan.

Acapulco ialah bandar hampir 1 juta orang di kaki bukit curam. Rumah mewah dan kawasan slum sama-sama menutupi bukit bandar dengan pemandangan Pasifik bersinar. Pernah menarik bintang Hollywood untuk hiburan malam, memancing sukan dan pertunjukan melompat tebing, Acapulco dalam tahun-tahun kebelakangan ini jatuh mangsa kepada kumpulan jenayah yang bersaing yang tenggelamkan bandar ke dalam keganasan, menghalau banyak pelancong antarabangsa ke perairan Caribbean Cancun dan Riviera Maya atau pantai lebih jauh ke selatan di negeri Oaxaca Pasifik.

Antara resort antarabangsa terkenal Acapulco dan Zihuatanejo adalah dua puluh bandar dan kampung kecil.

Di pinggir Acapulco Rabu, pekerja lebuh raya melihat tanpa alat berat diperlukan untuk membersihkan serpihan dari jalan raya. Mereka memberi amaran jalan raya boleh runtuh pada bila-bila masa kerana tanah lembap di bawah. Jambatan di beberapa kawasan runtuh, dan pokok condong hampir menegak di seluruh lebuh raya, bukan kerana ia dicabut, tetapi kerana tanah tumbuhnya telah bergeser ke lereng.

Kerosakan kepada lapangan terbang tentera tempatan menjadikan sukar bagi pihak berkuasa mengakses rantau, kata López Obrador. Beliau berkata ahli kabinet tinggi kerajaannya akan bepergian ke Guerrero untuk membantu.

Konvoi panjang trak dari syarikat elektrik negara bergerak melalui ibu negeri Guerrero, Chilpancingo, ke arah Acapulco sebelum subuh Rabu. Pegawai di Guerrero berkata pada Rabu petang mereka bekerja untuk memulihkan perkhidmatan telefon.

Otis lebih kuat daripada Taufan Pauline, yang mengenai Acapulco pada 1997, kata López Obrador. Pauline memusnahkan kawasan bandar dan membunuh lebih 200 orang. Ratusan lagi cedera banjir dan tanah runtuh. Kedatangan Otis datang hanya beberapa hari selepas Taufan Norma mengenai hujung selatan Semenanjung Baja California Mexico utara.

Walaupun banyak tertangkap kejutan, Acapulco masih dapat membuka dua puluh empat tempat perlindungan beberapa jam sebelum Otis mendarat.

Video dari tetamu hotel di Acapulco dimuat naik ke X, dahulunya dikenali sebagai Twitter, ketika ribut datang ke pantai menunjukkan hujan mendatar buta dan angin mengaum.

Dalam satu, tuala putih menari tinggi di atas halaman besar hotel seperti kertas dan tilam hotel bergetar di balkoni, kelihatan diletakkan di sana untuk melemahkan angin ribut. Satu lagi menunjukkan angin dan hujan mengaum tanpa halangan di koridor hotel. Dalam satu lagi, sebuah keluarga berlindung di dalam bilik mandi hotel untuk lari dari tingkap pecah dan angin kuat.

Di Atlantik, Taufan Tammy bergerak timur laut di atas air terbuka dengan angin 105 batu sejam selepas melintasi Kepulauan Lesser pada hujung minggu. Tammy berada kira-kira 515 batu tenggara Bermuda, dan bergerak timur laut pada kira-kira 13 batu sejam. Taufan dijangka menjadi siklon ekstratropika yang kuat menjelang Khamis, menurut Pusat Taufan Kebangsaan Amerika Syarikat.