Taufan Norma menghampiri resort Los Cabos di Mexico

Penduduk Los Cabos, Mexico bergegas untuk bersedia pada hari Jumaat apabila Taufan Norma menuju ke hujung selatan Semenanjung Baja California Mexico, manakala di Atlantik, Taufan Tammy membesar menjadi taufan dan mengancam untuk menggempur Kepulauan Leeward.

Pusat Taufan Kebangsaan Amerika Syarikat menyatakan Taufan Tammy telah membesar menjadi taufan, dengan angin sekuat 75 mph. Amaran taufan dikeluarkan untuk pulau Guadeloupe, Antigua, Barbuda, Montserrat, St. Kitts dan Nevis, St. Martin, St. Barthelemy, Anguilla dan St. Maarten.

Kedua-dua taufan dijangka hampir dengan darat pada hari Sabtu, tetapi hujan dijangka mula melanda pada malam Jumaat.

Pusat Taufan menyatakan Norma mempunyai angin puncak maksimum 110 mph dan terletak kira-kira 220 batu selatan Cabo San Lucas. Taufan Kategori 2 ini bergerak ke arah barat laut pada 8 mph.

Di marina di Cabo San Lucas, José Ceseña mengeluarkan botnya yang biasa digunakan untuk membawa pelancong melalui lawatan darat.

Dengan pelabuhan ditutup dan taufan akan datang, Ceseña berkata tidak berbaloi mengambil risiko kapalnya.

Hotel-hotel di Los Cabos, yang kebanyakannya didatangi pelancong asing, kekal kira-kira tiga suku penuh dan tiada pergerakan besar oleh pelawat untuk meninggalkan, menurut setiausaha pelancongan negeri Baja California Sur, Maribel Collins.

Persatuan hotel tempatan menganggarkan masih ada kira-kira 40,000 pelancong masih di Cabo San Lucas dan San Jose del Cabo pada hari Jumaat.

Kerajaan menghantar 500 askar laut ke kawasan resort untuk membantu persiapan ribut.

Amaran taufan dikeluarkan untuk hujung selatan Semenanjung Baja California, dan laluan ramalan akan membawa Norma ke negeri pantai Pasifik Mexico Sinaloa sebagai ribut tropika.

Pelabuhan pantai Pasifik Manzanillo juga ditutup kepada kapal kecil sebagai langkah berjaga-jaga, dan kerajaan negeri Baja California Sur membatalkan sesetengah kelas.

Norma dijangka terus melemah pada hari Jumaat apabila hampir dengan darat.

Pakar Pusat Taufan Kebangsaan John Cangialosi berkata ribut dijangka terus bergerak ke utara pada hari Sabtu tetapi kemudian melambat kepada pergerakan perlahan “dan sepatutnya hanya berada berhampiran bahagian selatan Semenanjung Baja California.”

Kebimbangan terutamanya jika ribut melambat daripada melaluinya dengan cepat ialah angin kuat dan hujan lebat, katanya.

Di Atlantik, Taufan Tammy berada 145 batu tenggara pulau Caribbean Martinique dan bergerak barat laut pada 7 mph.

Tammy dijangka kekal sebagai taufan apabila bergerak ke arah Kepulauan Leeward melalui hari Sabtu apabila melalui Guadeloupe, Antigua dan Barbuda. Kedua-dua Martinique dan Guadeloupe ialah wilayah seberang laut Perancis.