‘Tanpa Preseden’ pemburuan manusia di Perancis selepas penjenayah dibebaskan daripada penjara yang dikenali sebagai ‘The Fly’, membunuh 2 pengawal

(SeaPRwire) –   Satu operasi mencari yang besar sedang berlangsung Rabu selepas penjenayah membebaskan seorang gengster yang dikenali sebagai “The Fly” dari penjara, membunuh dua orang pengawal.

Beratus-ratus pegawai polis telah dikerahkan ke utara Perancis untuk mencari Mohamed Amra yang melarikan diri Selasa apabila kumpulan bersenjata menyerang konvoi penjara yang mengangkutnya, menabrakkan kereta ke dalamnya sebelum melepaskan tembakan ke arah pengawal.

Menteri Dalam Negeri Gérald Darmanin berkata usaha “tanpa sebelumnya” sedang dijalankan untuk menangkap Amra dan kumpulan itu, dengan 450 pegawai menyertai operasi mencari. Menteri itu menyatakan harapan bahawa banduan dan penyerang akan ditangkap “dalam beberapa hari akan datang.”

“Sumber yang digunakan adalah banyak,” katanya kepada stesen radio RTL, menurut Agensi Berita Associated Press. “Kami sedang maju banyak.”

Serangan itu kelihatan telah dirancang dengan teliti. Konvoi itu berada di bandar Normandy Évreux selepas mendengar keterangan dengan seorang penyiasat di Rouen apabila diserang di lebuh raya A154.

Van penjara dan kenderaan pengawalan penjara lain baru sahaja melalui tol di lebuh raya apabila van itu ditabrak secara terus-menerus oleh kereta. Pejabat pendakwa raya Paris memberitahu Agensi Berita Associated Press bahawa kereta itu telah dicuri dan telah melalui tol beberapa minit sebelum konvoi penjara dan kemudian menunggu di situ.

Kereta lain mengikuti konvoi dan kelihatan mengkepnya. Penjenayah melompat keluar kenderaan dan melepaskan tembakan ke arah van penjara, kata pejabat pendakwa raya.

Kumpulan bersenjata itu kemudian melarikan Amra.

Dua orang telah terbunuh dalam serangan itu. Satu adalah seorang kapten berumur 52 tahun dalam perkhidmatan penjara, bapa kepada dua orang dengan pengalaman lebih tiga dekad, jaksa Laure Beccuau berkata. Yang lain adalah seorang bapa yang akan menjadi bapa untuk kali pertama berumur 34 tahun, katanya.

Dikenali sebagai “The Fly”, Amra berumur 30 tahun dari utara Perancis. Sumber polis memberitahu Agensi Berita Reuters bahawa banduan itu terlibat dalam perdagangan dadah.

Menurut pendakwa raya, Amra telah disabitkan kesalahan pencerobohan oleh mahkamah di Évreux pada Mei 10 dan ditahan di penjara Val de Reuil. Beliau juga dituduh oleh pendakwa raya di Marseille atas penculikan yang membawa kepada kematian, pihak berkuasa berkata.

Serangan ganas itu telah mengejutkan Perancis. Pekerja penjara mengadakan minit sunyi di seluruh negara Rabu untuk menghormati pegawai yang terbunuh.

Pemimpin pembangkang mengkritik kerajaan centrist Emmanuel Macron, mengatakan negara itu telah terlalu lunak terhadap geng dan bergerak ke arah keganasan geng yang berleluasa seperti di Mexico.

“Kita berada di jalan ke meksikanisasi,” Bruno Retailleau, ketua parti pembangkang pusat kanan utama di senat Perancis, berkata dalam temu bual radio. “Penjara adalah lubang. Pengedar menjalankan perniagaan pengedaran dadah mereka dari penjara.”

Serangan Selasa itu berlaku pada hari yang sama Senat Perancis melancarkan laporan besar mengenai pengedaran dadah, memberi amaran negara itu berada di “titik pembelokan” akibat keganasan yang meningkat.

Laporan itu mencadangkan pembuat dasar Perancis mencipta agensi baru serupa dengan Agensi Pengawalan Dadah Amerika Syarikat untuk memerangi jenayah dadah, dengan anggaran tahunan $3.8 bilion.

Agensi Berita Associated Press dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.