‘Tangkap Saya Jika Anda Boleh’ – penipu gaya conman terdedah selepas dekad pembohongan dan penipuan yang aneh: laporan

Seorang lelaki di UK yang mendakwa dirinya kawan bekas Perdana Menteri Boris Johnson, seorang juruterbang dengan dana amanah berjuta-juta dolar, dan seorang kapten kapal persiaran telah didedahkan sebagai seorang penipu selama berdekad-dekad yang menipu berjuta-juta dolar daripada orang ramai, menurut satu laporan.

Jody Francis Oliver, 45, kini berada di belakang penjara atas tuduhan penipuan dan kecurian selepas menjalani tujuh kehidupan yang berbeza dan kononnya menipu kira-kira $5.6 juta daripada orang ramai, The Times of London melaporkan. Selama berdekad-dekad, lelaki itu kononnya mengambil identiti berkuasa yang berbeza, walaupun sebenarnya merupakan seorang bapa tiga orang anak yang menganggur dan berkahwin.

Oliver kononnya mula berbohong selepas meninggalkan sekolah tinggi, ketika dia bekerja sebagai konstabel khas untuk jabatan polis Dyfed-Powys di Wales. Dia kehilangan pekerjaannya dari jabatan itu selepas memalsukan surat kepada ketua konstabel yang mendakwa dirinya seorang pegawai kanan yang memuji kerja Oliver sebagai pegawai dan mengatakan dia memenangi anugerah polis, menurut The Times.

Dia kemudiannya berkahwin dengan isteri gurunya pada tahun 2002, dan menubuhkan sekolah memandu dan akhirnya berhubung dengan Juara Rally British Colin McRae. Penipu itu, yang telah disamakan oleh media UK dengan banduan Amerika yang disabitkan Frank Abagnale dalam filem “Catch Me if You Can”, memberitahu pemandu itu bahawa dia telah menjamin beliau perjanjian tajaan dengan Coca-Cola. Dia juga kononnya memberitahu seorang pemandu muda lain bahawa dia menjamin beliau perjanjian tajaan lebih daripada $400,000 dengan Ryanair, mendakwa dia kawan CEO syarikat penerbangan Ireland itu. Kedua-dua perjanjian itu tidak betul, menurut The Times.

“Untuk tujuan apa dia melakukan semua ini, saya tidak pasti,” kata Campbell Roy, pengurus perniagaan McRae, yang meninggal dunia pada tahun 2007. “Ia mungkin hanya perjalanan ego,” tambahnya, menerangkan pembohongan itu tidak memberi Oliver manfaat kewangan serta-merta.

Oliver dikesan oleh polis kerana memalsukan dokumen untuk tajaan palsu itu dan dihukum melakukan khidmat masyarakat pada tahun 2004, tetapi penipuan itu hanya bertambah dari situ, laporan itu menunjukkan.

Dia kemudiannya mengasaskan syarikat mesin judi slot pada tahun 2009, di mana dia mendakwa kepada rakan sekerja bahawa dia kawan Boris Johnson, dan berpakaian pakaian mahal dan memandu kereta baru yang mahal seperti Range Rover. Menjelang tahun 2010, rekod bank menunjukkan dia berhutang beribu-ribu dolar dan terperangkap dalam bermain slot mesin secara berterusan, menurut mereka yang bekerja dengan Oliver.

“Jika anda bertemu Jody, anda tidak akan mahu bertemu lelaki yang lebih baik,” kata Anthony Brookes, yang akhirnya membeli salah satu syarikat Oliver, kepada The Times. “Tetapi bekerja dengannya ternyata menjadi salah satu pengalaman terburuk dalam hidup saya.”

Oliver kononnya mula menghabiskan lebih banyak masa jauh dari keluarganya pada tahun-tahun ini, mendakwa dia pemilik bersama rumah pengebumian dan terpaksa bekerja “tugas kematian” pada hujung minggu tertentu. Oliver kononnya sebenarnya menghabiskan hujung minggunya di bawah nama samaran “Jonathan Kane” di bandar Tredegar di Wales, di mana dia kononnya memberitahu orang dia seorang pegawai polis yang mempunyai teman lelaki yang kaya.

Menjelang tahun 2011, Oliver menggunakan nama “Jonathan Flynn Oliver” dan mula berkencan dengan seorang lelaki berusia 19 tahun, Rhys Burgess, yang dia jumpai di aplikasi kencan gay. Oliver mendakwa kepada teman lelakinya bahawa dia “pengarah acara” di Jaguar Land Rover dan pasangan itu akhirnya tinggal bersama. Oliver masih berkahwin dengan isterinya, menurut laporan itu, yang percaya suaminya menghabiskan hujung minggunya bekerja di rumah pengebumian.

Pasangan itu bertunang pada tahun 2013, dengan Oliver membiayai gaya hidup mewah, termasuk percutian untuk dua orang ke hotel ais di Sweden, makan malam di Menara Eiffel dan meletakkan teman lelakinya dalam senarai gaji di salah satu perniagaan judi.

Menjelang tahun 2016, Oliver memanggil bapa mertuanya dan mendakwa akaun banknya diceroboh dan memerlukan wang tunai. Bapa mertuanya memindahkannya kira-kira $130,000 sebelum menyedari Oliver berbohong kepadanya dan menghubungi polis, The Times melaporkan.

Pada tahun 2018, hutang judinya mula meningkat sehingga kira-kira $160,000 dan dia memerlukan lebih banyak wang. Dia memberitahu tunangnya bahawa dia mendapat pekerjaan sebagai kapten kapal persiaran dan identiti palsu lain dilahirkan.

Oliver kononnya berkeliaran di sebuah bar Wales memakai seragam kapten dan memakai nama “Kapten Jonathan.” Dia akan menawarkan tiket kapal persiaran murah kepada mereka di pub itu, dengan berjanji teksi akan mengutip mereka pada hari berlepas. Tetapi tiada teksi yang tiba dan Oliver dilaporkan kepada polis pada Januari 2019. Dia dituduh menipu hampir $400,000 daripada 21 mangsa, kebanyakannya warga emas dan pesara.

Berita tentang pembohongan Oliver tersebar di komuniti Wales, yang akhirnya sampai ke isterinya, yang menemui profil Facebooknya dengan tunang rahsianya. Beberapa hari selepas dia diwawancara oleh polis, bagaimanapun, Oliver melakukan perjalanan 70 batu ke Worcestershire, mengambil nama “Joey Oliver” dan mendapat pekerjaan di dealer Volvo, The Times melaporkan.

Dia memberitahu rakan sekerja di garaj itu dia sebelum ini bekerja untuk Volvo di Sweden dan fasih berbahasa Sweden. Namun, seorang pekerja lain merakam Oliver bercakap apa yang dikatakannya adalah bahasa Sweden dalam panggilan telefon, lalukan melalui Google translate dan mendapati ia adalah omong kosong.

Dia juga menjual ribuan dolar saham Volvo palsu kepada seorang jurulatih lumba kuda berusia 89 tahun dan menjual kereta kepada wanita lain tetapi kenderaan itu tidak pernah dihantar ke tempat letak keretanya, menurut laporan itu.

Dia akhirnya ditangkap kerana penipuan kapten kapal, mendakwa dia menghidap tumor otak dan cuba memberitahu polis dia sebenarnya bekerja untuk syarikat kapal persiaran dan merekalah yang bertanggungjawab atas isu dengan tiket kapal persiaran itu. Dia akhirnya dibebaskan dengan jaminan untuk penipuan kapten kapal, serta untuk menjual saham Volvo palsu. Polis terus menyiasatnya, walau bagaimanapun.

Dia mengambil persona lain 100 batu dari Worcester, memakai nama “Joe Oliver,” yang bekerja di dealer kereta lain. Dia mendakwa kepada rakan sekerja bahawa dia sebelum ini bekerja sebagai ketua acara global untuk Ford Motor Company di AS dan mengenali “Mr. Ford” secara peribadi.

Pada akhir tahun 2020, dia sekali lagi menukar identitinya, kali ini memberitahu orang dia seorang juruterbang British Airways yang mempunyai banyak wang selepas neneknya yang palsu meninggal dunia meninggalkannya $37 juta dalam wasiatnya.

Dia bertemu lelaki lain di aplikasi kencan gay, Liam Britten, 27, yang dia limpahi dengan hadiah seperti pakaian designer dan pakaian dalam mahal, outlet itu melaporkan. Dia melamar Britten pada Hari Valentine tahun itu dan menjadi rapat dengan keluarga lelaki itu. Dia kemudiannya menipu warga emas dalam keluarga Britten sebanyak kira-kira $9,000, mendakwa dia boleh mendapatkan tiket penerbangan murah ke British Grand Prix 2021. Tiket itu tidak pernah wujud, keluarga itu mendapati, dan menjadi curiga terhadap Oliver, The Times melaporkan.

Britten dan Oliver menghabiskan Krismas di apartmen kawan di Westbourne Gardens, di mana dia menjual tiket penerbangan “murah” bernilai dianggarkan $37,000 kepada kenalan. Oliver kemudian berpura-pura dia menghidap kanser di tulang belakang dan kakinya, dan dijaga oleh keluarga Britten.

Oliver mendakwa kepada Britten dan keluarganya pada Ogos 2021 bahawa dia keluar untuk urusan, tetapi tidak pernah kembali.

Oliver dihukum pada Ogos 2022 selama enam tahun dan sebulan kerana penipuan tiket kapal persiaran. Pada bulan Mei tahun ini, Oliver mengaku bersalah atas 17 tuduhan penipuan dan kecurian lagi berkaitan masa kerjanya sebagai penjual kereta, serta berbohong kepada bapa mertuanya untuk mendapatkan $130,000.

Daripada dianggarkan $5.6 juta yang dia curi daripada orang ramai, dia menyimpan kira-kira $1.5 juta, menurut The Times. Mahkamah merampas semua asetnya pada bulan Mei, yang berjumlah £351, atau kira-kira $434. Ramai mangsa penipuan Oliver tidak mendapat semula kerugian mereka, outlet itu mencatatkan.

Hakim yang mengendalikan kes Oliver tahun ini menyebutnya sebagai “watak licik dan sangat tidak jujur yang akan melakukan apa sahaja untuk menipu orang lain.”