Tanaman koka Kolombia, yang digunakan untuk membuat kokain, mencapai tahap tertinggi sepanjang masa tahun lalu, kata PBB

Penanaman koka mencapai tahap tertinggi sepanjang masa di Colombia tahun lalu, kata PBB, ketika pentadbiran Presiden Gustavo Petro berusaha mengurangkan kemiskinan di kawasan terpencil dan mengawal kumpulan bersenjata yang memperoleh keuntungan daripada perdagangan kokain.

Penemuan baru mengenai penanaman koka telah diterbitkan pada hujung minggu oleh Pejabat Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Dadah dan Jenayah, yang mengatakan hampir 570,000 ekar tanah ladang di Colombia ditanam dengan koka pada 2022, peningkatan 13% daripada tahun sebelumnya.

Negara Amerika Selatan itu adalah pengeksport kokain terbesar di dunia, yang dihasilkan daripada daun koka. Colombia membekalkan 90% kokain yang dijual di Amerika Syarikat setiap tahun.

Kerajaan Colombia berkata Isnin bahawa jumlah tanah yang ditanam dengan koka semakin meningkat pada kadar yang lebih perlahan berbanding tahun-tahun sebelumnya. Ia berharap program baru yang menyediakan insentif ekonomi yang lebih besar kepada petani untuk mengambil tanaman yang sah akan membantu mengurangkan pengeluaran kokain pada tahun-tahun akan datang.

“Kami meratakan lengkung,” kata Menteri Keadilan Nestor Osuna dalam satu sidang akhbar, merujuk kepada peningkatan tahunan 13% dalam tanah yang ditanam dengan koka. Beliau menyatakan penanaman koka di Colombia meningkat lebih daripada 40% dari 2020 hingga 2021.

Pada hari Sabtu, Presiden Gustavo Petro, yang kerajaannya telah mengurangkan sasaran pemusnahan koka, mengkritik usaha yang diketuai AS untuk memerangi pengeluaran dadah dengan memusnahkan tanaman koka, menyebut pendekatan itu sebagai kegagalan.

Berucap di persidangan Amerika Latin mengenai dasar dadah yang dianjurkan oleh pentadbirannya, Petro mendesak jiran Colombia untuk mengubah pendekatan mereka terhadap dasar dadah. Beliau berkata penggunaan dadah perlu didekati sebagai “masalah kesihatan awam” dan bukannya masalah tentera.

“Kita perlu mengakhiri dasar bencana yang menyalahkan petani (untuk pengeluaran kokain) dan tidak bertanya mengapa dalam masyarakat tertentu orang mengambil dadah sehingga mereka membunuh diri,” katanya. “Dadah menggantikan kekurangan kasih sayang dan kesepian.”

Menurut laporan tahunan PBB, penanaman koka di Colombia berkembang paling banyak di kawasan sempadan, di mana kokain mudah diangkut dan dieksport, terutamanya di wilayah Putumayo, di sepanjang sempadan selatan Colombia dengan Ecuador.

Pegawai PBB berkata pengeluaran koka telah berkurangan di pedalaman Colombia disebabkan penurunan harga daun koka, dengan mengatakan ia memberi peluang kepada pegawai untuk mendaftarkan petani dalam projek penggantian tanaman.

“Kita perlu bekerja untuk memperkuat ekonomi yang sah” di kawasan terpencil “dan bukan hanya menyerang ekonomi haram,” kata Leonardo Correa, koordinator serantau bagi sistem pemantauan koka PBB.

Tanaman koka Colombia turun sedikit dari 2017 hingga 2020, berikutan perjanjian damai antara kerajaan dan gerakan pemberontak terbesar negara itu, Tentera Revolusi Bersenjata Colombia. Tetapi penanaman telah meningkat sejak itu apabila kumpulan bersenjata yang lebih kecil yang memperoleh keuntungan daripada perdagangan dadah mengambil alih wilayah yang ditinggalkan oleh pejuang FARC.

Menteri keadilan berkata Colombia merancang untuk menangani pengeluaran kokain dengan meningkatkan pendidikan, kesihatan dan infrastruktur dalam beberapa kawasan yang dipenuhi dengan tanaman koka.

“Kejayaan dasar dadah kami perlu diukur dari segi pengurangan jenayah ganas, dan pengurangan kemiskinan di kawasan-kawasan di mana koka ditanam,” kata Osuna.