Taliban menolak tuduhan Pakistan atas penutupan sempadan, memanaskan ketegangan

Taliban menolak tuduhan kerajaan Pakistan bahawa mereka bertanggungjawab atas penutupan laluan sempadan utama.

Pakistan menutup arteri komersial penting Torkham di barat lautnya pada hari Rabu lalu selepas pengawal dari kedua-dua negara bertukar tembakan.

Seorang jurucakap Kementerian Luar di Islamabad pada hari Isnin menuduh Taliban membina struktur haram dan tembakan sembarangan dan tidak beralasan. Jurucakap itu, Mumtaz Zahra Baloch, juga mengulangi dakwaan bahawa Afghanistan membenarkan tanahnya digunakan untuk serangan keganasan terhadap Pakistan.

Kedua-dua negara telah saling menyalahkan selama berbulan-bulan atas isu-isu sempadan dan militan.

Kenyataan Baloch telah membuat Taliban marah, dengan seorang pegawai kementerian memanggil kerajaan Pakistan “lemah” kerana tidak dapat menjamin keselamatan negara.

Jurucakap Kementerian Dalam Negeri Taliban yang diketuai Abdul Mateen Qani berkata insiden seperti itu berlaku di sempadan. “Dalam kes ini, kami tidak menyerang,” katanya kepada The Associated Press. “Apabila kami diserang, kami mempertahankan diri dan ini adalah hak kami. Adalah menjadi kesal bahawa Pakistan tidak dapat memastikan keselamatannya dan meletakkan masalahnya pada orang Afghanistan, bahawa kami campur tangan. Ini adalah sebab ketidakupayaan mereka, mereka tidak dapat memastikan keselamatan mereka sendiri.”

Bilal Karimi, timbalan jurucakap untuk pentadbiran Taliban, juga mengutuk kenyataan Kementerian Luar Pakistan. Dia berkata masalah dalaman Pakistan adalah miliknya sendiri, dan punca serta akarnya perlu dicari dalam Pakistan.

“Tanggungjawab kami adalah untuk memastikan keselamatan di negara kami dan tidak menarik ancaman keselamatan,” katanya kepada AP. “Kami berharap tumpuan akan diberikan kepada hubungan baik jiran dan ekonomi. Pintu hubungan baik harus terbuka.”

Pemimpin dari kedua-dua belah pihak telah bertemu untuk menyelesaikan penutupan dan meletakkan permusuhan dalam keadaan sejuk.

Torkham menyaksikan pertempuran pada bulan Februari dan bandar itu kekal ditutup selama beberapa hari setelah kedua-dua belah pihak menuduh satu sama lain cuba membina pos baru di sepanjang sempadan.

Afghanistan tidak pernah mengiktiraf sempadan berliang yang melalui jantung Pashtun dan melemahkan kuasa kumpulan etnik terbesar di kedua-dua belah pihak.

Pakistan berkata ia telah menyelesaikan pemagaran sepanjang 97% sempadan untuk menghentikan serangan dan penyeludupan.