Taliban melaksanakan tiga hukuman mati awam dalam lima hari sebagai cara menakut-nakutkan: ‘versi undang-undang Syariah mereka’

(SeaPRwire) –   Taliban telah menjalankan tiga hukuman mati awam dalam tempoh seminggu yang lalu, menandakan peningkatan tajam selepas berbulan-bulan tidak aktif dalam tindakan yang jelas bertujuan untuk , menurut pakar yang dimaklumkan kepada Digital.

“Pemahaman kami tentang situasi semakin berkurangan setiap hari; bagaimanapun, saya akan mengatakan bahawa Taliban berminat untuk menguatkuasakan dominasi mereka ke atas rakyat Afghanistan,” kata Bill Roggio, Pengasas Editor “The Long War Journal,”.

“Kita perlu ingat bahawa sebab utama kewujudan mereka adalah untuk , ke atas rakyat Afghanistan,” tambah Roggio. “Mereka menganggap ia sebagai keutamaan nombor satu, dan hukuman bagi pelbagai jenayah – curi, atau zina atau jenayah lain – ia adalah cara bagi mereka untuk menguatkuasakan Syariah.”

“Saya tidak percaya apa-apa yang mereka lakukan di sini adalah untuk menghantar mesej secara luaran,” tegas Roggio. “Ini adalah Taliban menguatkuasakan kawalan mereka ke atas rakyat Afghanistan.”

Mahkamah menghukum tiga orang lelaki atas pembunuhan: Lelaki pertama, dikenali sebagai Nazar Mohammad dari wilayah Faryab, membunuh seorang; . Ahli keluarga mangsa menembak penjenayah ketika berdiri di padang di mana beribu-ribu orang menonton, lapor Associated Press.

Adik lelaki mangsa membunuh Nazar Mohammad lima kali dengan senapang mengikut saksi, yang bertutur atas syarat anonim dan menambah bahawa keselamatan di sekitar stadium ketat. Tiga mahkamah tertinggi negara dan pemimpin tertinggi Taliban, Hibatullah Akhundzada, meluluskan hukuman mati Mohammad.

Kenyataan berasingan dari mahkamah tertinggi menyatakan lelaki dan wanita disabitkan dengan zina telah dibelasah dengan 35 sebatan setiap di wilayah Balkh utara pada akhir minggu. Dua orang lagi diberi 30 sebatan setiap di wilayah Laghman timur, juga pada akhir minggu, atas tuduhan melakukan tindakan tidak moral.

Kerajaan memberitahu Digital bahawa ia “telah melihat laporan” tentang “tiga hukuman mati awam dalam lima hari” dan mengutuk pembunuhan sedemikian sebagai “penghinaan terhadap maruah dan hak asasi manusia bagi semua orang Afghanistan.”

“Kami terus memantau perlakuan Taliban terhadap rakyat Afghanistan,” menulis jurucakap Kementerian Luar Negeri dalam e-mel. “Pada setiap peluang, kami menekankan kepada Taliban bahawa hubungan antarabangsa mereka bergantung kepada penghormatan terhadap hak semua orang Afghanistan.”

Taliban menunggu sebelum memberi kuasa hukuman mati awam pertama di bawah kerajaan baharu. Mahkamah telah menghukum lelaki yang dihukum mati atas pembunuhan lelaki lain, meneruskan apa yang banyak dikenali sebagai dasar keras.

Pihak berkuasa menembak lelaki dengan senapang serbu mangsa bapa. Beratus-ratus penonton dan banyak pegawai kanan Taliban – sesetengah yang telah bepergian dari ibu negara Kabul ke wilayah Barat Farah – menyaksikan hukuman mati.

Kerajaan melaksanakan hanya satu hukuman mati lanjut dalam tahun berikutnya – pembunuh lain yang membunuh lima orang dalam dua insiden berasingan. Sekali lagi, pembunuh menggunakan senjata milik anak lelaki salah seorang mangsa.

Roggio menerangkan bahawa Taliban nampaknya menyimpan hukuman mati awam untuk sabitan pembunuhan, tetapi juga boleh diperluaskan kepada pencurian, zina dan tindakan lain yang dianggap sebagai “jenayah terhadap negara Taliban.”

“Saya tidak nampak sebarang pengesahan visual, tetapi saya tidak nampak sebab untuk tidak percaya. Jika anda kembali ke tahun 1990-an, Taliban menghukum mati wanita, menanamkan mereka sehingga kepala dan melempari mereka dengan batu di stadium bola sepak dan stadium di Kabul.”

“Tujuan padang, sekali lagi, adalah pameran hukuman mati awam: Ia membantu mempromosikan mesej, jadi jika mereka tidak menyembunyikan ini, mereka tidak mahu menyembunyikan hukuman mati ini,” dakwa Roggio. “Mereka mahu orang awam melihat bahawa Taliban menguatkuasakan versi Syariah mereka.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.