Taliban berjanji akan merampas wanita kematian secara terbuka dalam mesej terus kepada demokrasi Barat

(SeaPRwire) –   Dalam mesej terus kepada demokrasi Barat, pada hujung minggu lalu berkata kerajaannya akan secara rasmi melaksanakan amalan merampas kematian wanita melalui penyeksaan kerana berzina.

“Anda kata ia merupakan pelanggaran hak wanita apabila kami merampas kematian mereka melalui penyeksaan,” kata Mullah Hibatullah Akhundzada dalam mesej suara disiarkan melalui media negara dikawal Taliban, mengikut terjemahan oleh The Telegraph.

“Tetapi kami akan segera melaksanakan hukuman bagi berzina,” katanya. “Kami akan menyeksa wanita di tempat awam. Kami akan merampas kematian mereka melalui penyeksaan di tempat awam.”

Komentar ini merupakan pengesahan terkuat niat Taliban untuk melaksanakan semula dasar-dasar kejam semasa pemerintahan terdahulu pada 1990-an, walaupun laporan menunjukkan ia tidak pernah benar-benar berhenti melakukan penganiayaan melampau terhadap wanita, termasuk dalam video maut 2015 yang menggambarkan seorang wanita berusia 19 tahun dimasukkan ke dalam lubang dikelilingi lelaki yang melemparkan batu ke kepalanya dengan daya semakin kuat.

Hukuman mati dilaksanakan selepas wanita didakwa melakukan hubungan seks prakahwin dengan tunangnya, yang kemudiannya menerima seksaan lashes, dilaporkan Radio Bebas Eropah.

Sejak Ogos 2021 hukuman mati dan hukuman awam telah bermula semula, walaupun tidak jelas sama ada wanita telah diseksa melalui penyeksaan di bawah negara baru dikawal Taliban.

Menurut laporan PBB Mei 2023, 175 individu telah dijatuhkan hukuman pelbagai dan 37 orang telah dijatuhkan hukuman penyeksaan. Lebih 100 orang telah dijatuhkan hukuman “jenayah terhadap Tuhan” seperti seksaan, manakala empat lagi telah dijatuhkan hukuman dengan dinding runtuh ke atas mereka.

Tidak jelas berapa ramai daripada mereka yang dihukum adalah wanita atau bila hukuman akan dilaksanakan.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan komuniti antarabangsa telah berulang kali menyeru Taliban menghormati hak asasi manusia, khususnya hak wanita, yang

Akhundzada menanggapi kecaman antarabangsa pada hujung minggu dan berkata, “Semua ini bertentangan dengan demokrasi anda, tetapi kami akan terus melakukannya. Kedua-dua kami berkata kami mempertahankan hak asasi manusia – kami melakukannya sebagai wakil Tuhan dan anda sebagai syaitan.”

Mullah berkata hak wanita bertentangan dengan tafsiran Islam yang sangat keras oleh Taliban.

“Adakah wanita mahu hak yang dibincangkan oleh Barat? Ia bertentangan dengan syariah dan pendapat ulama, ulama yang menjatuhkan demokrasi Barat,” katanya.

Akhundzada berjanji akan terus menentang nilai-nilai demokrasi dan hak wanita.

“Saya beritahu Mujahidin bahawa kami memberitahu Barat bahawa kami berperang selama 20 tahun dan kami akan berperang selama 20 tahun lagi dan lebih terhadap anda,” katanya. “Ia tidak selesai [apabila anda meninggalkan]. Ia tidak bermakna kami akan duduk dan minum teh. Kami akan membawa syariah ke tanah ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.