Taiwan membantah selepas pasukan pengawal pantai China menaiki bot pelancong berhampiran kepulauan Kinmen

(SeaPRwire) –   Taiwan membantah China menaiki bot pelancongan, ketegangan meningkat di sekitar kepulauan Kinmen yang terletak agak jauh tetapi dikawal oleh Taiwan.

Media Taiwan melaporkan King Xia, membawa 11 anak kapal dan 23 penumpang, ditahan oleh pengawal pantai China selama kira-kira 32 minit pada Isnin. Pengawal pantai Taiwan mengiringkan bot itu kembali ke Kinmen, dan ia kemudian meneruskan lawatan pandangannya.

Menteri Majlis Hal Ehwal Laut Kuan Bi-ling memberitahu pemberita di parlimen pada Selasa bahawa insiden itu “menyakiti perasaan rakyat kita, mencipta kegelisahan di kalangan rakyat, dan tidak bermanfaat bagi rakyat di kedua-dua belah Selat Taiwan,” merujuk kepada Selat selebar 100 batu yang memisahkan China daratan dari Taiwan, pulau berdaulat yang diperintah sendiri yang Beijing mendakwa sebagai wilayahnya sendiri.

Perdana Menteri Chen Chien-jen berkata Taiwan sedang berusaha mengurangkan ketegangan di kawasan itu, yang meningkat apabila China meningkatkan aktiviti tentera berikutan pilihan raya Taiwan pada Januari yang memilih presiden pro-kemerdekaan.

“Kami berharap perkara ini dapat diselesaikan dengan betul,” kata Chen. “Kami berharap kedua-dua belah Selat Taiwan akan mengamalkan pendekatan yang rasional, timbal balik dan kerjasama untuk mengekalkan keselamatan perairan antara Kinmen dan (bandar pelabuhan China) Xiamen dan membenarkan rakyat di kedua-dua belah Selat Taiwan berkomunikasi dengan cara yang lebih sihat dan tertib.”

China meningkatkan rondaan di perairan berhampiran Kinmen dan pulau berkaitannya, beberapa hari selepas dua nelayan China tenggelam ketika dikejar oleh pengawal pantai Taiwan, yang menuduh bot itu menyusup.

Pengawal pantai Taiwan berkata membawa empat orang menangkap ikan kira-kira satu batu nautika jauhnya dari Kinmen, yang Taiwan telah mendakwa sebagai kawasan terhad untuk tujuan tentera terutamanya, dan terbalik semasa kejaran. Ahli keluarga yang meninggal dunia tiba di Kinmen untuk menghadiri upacara pengebumian tradisional dan membawa abu mayat mereka pulang. Dua mangsa selamat juga dihantar balik ke China daratan, menurut Agensi Berita Pusat Taiwan.

China menyalahkan Parti Progresif Demokratik Taiwan kerana kematian nelayan itu. Ia juga berkata tiada apa yang disebut “perairan terhad”.

Jurucakap pengawal pantai China berkata Ahad bahawa bahagian Fujian akan secara berkala memantau perairan di selatan Xiamen – dalam jarak pandang Kinmen – untuk menguatkuasakan undang-undang maritim.

Kementerian Luar Negeri China enggan menjawab soalan mengenai perkara itu, dengan berkata ia bukan “isu diplomatik”, mencerminkan penafian Beijing untuk mengakui Taiwan sebagai identiti politik bebas yang sah dengan organ-organ pemerintahan yang sah.

Nelayan dari Taiwan dan China kerap berlayar di kawasan perairan itu, yang menyaksikan peningkatan ketegangan kerana bilangan kapal China – termasuk kapal penyedut pasir dan bot nelayan – jelas meningkat di kawasan itu.

Penduduk Kinmen membantah bunyi dan pencemaran bunyi dari kapal-kapal itu, serta kerugian terhadap mata pencarian mereka dalam menangkap ikan.

Taiwan berpecah dari China semasa perang saudara 1949, tetapi Beijing terus menganggap pulau 23 juta itu dan pulau-pulau luar pantainya sebagai wilayah China dan telah meningkatkan ancaman untuk mencapainya dengan kekuatan tentera jika perlu.

Selain menumpukan tekanan diplomatik, politik dan tentera terhadap Taiwan, China dilihat cuba menarik Kinmen ke dalam lingkarannya, bersama-sama kumpulan pulau Taiwan Matsu yang terletak di luar pantai utara China. Pasukan bersenjata Taiwan yang berpangkalan di kawasan itu telah menembak drone yang dihantar dari daratan yang dilihat sebagai bentuk hibrid untuk menabur ketakutan dan mengurangkan sokongan untuk kerajaan Taiwan.

China secara kerap menghantar kapal terbang dan kapal tentera ke kawasan mengelilingi pulau itu. Dalam 24 jam sehingga 6 pagi Selasa, 24 kapal terbang dan lapan kapal tentera telah dikesan beroperasi di sekitar pulau itu, lapor Kementerian Pertahanan Taiwan, menambah 11 daripada pesawat itu melintasi garis tengah di Selat Taiwan. Ia berkata Taiwan menghantar jet, menghantar kapal dan meletakkan pertahanan peluru berpandu darat dalam keadaan berjaga-jaga, semuanya tindak balas standard kepada apa yang telah menjadi pameran kekuatan hampir harian antara kedua-dua pihak.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.