Taiwan lindungi diri daripada ancaman China yang semakin meningkat menerusi penugasan 2 korvet tentera laut baharu

(SeaPRwire) –   melabur dua kapal tentera laut baru sebagai perlindungan terhadap ancaman China yang semakin meningkat, yang telah meningkatkan misi tentera laut dan tentera udara di sekitar pulau itu yang ia tuntut sebagai wilayahnya sendiri untuk ditakluk dengan paksaan jika perlu.

Pasangan korvet kelas Tuo Chiang melengkapkan pesanan pertama enam kapal dengan keupayaan senyap. Kapal-kapal ini agak kecil, mampu membawa hanya 41 anak kapal dan pegawai, tetapi cepat dan sangat lincah dan membawa pelbagai peluru berpandu dan meriam dek bertujuan menentang kapal-kapal China yang lebih besar dan roket.

Presiden keluaran Tsai Ing-wen menyaksikan pengambilalihan pada Selasa di pelabuhan utara Suao, menekankan dorongannya untuk meremajakan industri pertahanan Taiwan, bersama pembelian senjata yang meluas dan sokongan dari sekutu kunci Amerika Syarikat.

Tsai juga telah mempercepatkan pengeluaran jurulatih jet dan kapal selam buatan dalam negeri pertama pulau itu, kadang-kadang mendorong belanjawan untuk pembelian sedemikian melalui perundangan terhadap rintangan dari wakil Parti Nasionalis pembangkang, yang menyokong penyatuan akhir dengan China.

Ma Ying-jeou, presiden terakhir dari Nasionalis, juga dikenali sebagai KMT, dilaporkan merancang lawatan ke China bulan depan yang mungkin termasuk pertemuan dengan .

Taiwan dikolonisasi oleh China pada 1600-an tetapi kemudian diambil alih oleh Jepun, sebelum kembali ke Republik China pada akhir Perang Dunia II. Kedua-dua pihak kemudian berpecah lagi di tengah-tengah Perang Saudara China pada 1949. Xi telah membina tentera beliau dengan mata untuk menyatukan tuntutan wilayah China di seluruh Pasifik, Laut China Selatan dan sepanjang sempadan yang dipertikai dengan India.

China mempamerkan tentera berdiri terbesar di dunia dan tentera laut terbesar – dengan tiga kapal pengangkut – tetapi tidak berperang dalam konflik besar sejak penaklukan pendek 1979 ke atas Vietnam. Sejak itu, belanjawanya tentera meningkat menjadi kedua terbesar di belakang A.S., bersama-sama peluasan ekonomi besar, yang kini menunjukkan tanda-tanda kehilangan daya.

Baru-baru ini, ketegangan antara kapal-kapal patroli dari kedua-dua pihak berhampiran pulau-pulau Taiwan yang dikuasai secara tidak langsung telah memperbaharui kebimbangan tentang konflik yang., yang terikat secara undang-undang untuk memastikan Taiwan mampu mempertahankan diri dan menganggap semua ancaman kepada pulau itu sebagai perkara “kebimbangan yang serius.”

Walaupun jauh kurang bersenjata, tentera Taiwan telah diperkuat dengan persenjataan baru dan lanjutan tempoh perkhidmatan kebangsaan universal untuk lelaki dari empat bulan ke satu tahun. Tentera udara, tentera laut dan korps peluru berpandunya juga menangani serangan hampir harian oleh kapal dan pesawat China.

Kementerian Pertahanan Taiwan mengatakan ia berjaga-jaga terhadap serangan curi-curi China, mungkin menyasarkan Tsai atau Timbalan Presiden William Lai, yang akan mengambil alih pejabat tertinggi Mei. Kedua-duanya dibenci sebagai pemisah oleh Beijing. Laporan media Taiwan baru-baru ini menunjukkan foto satelit tapak latihan tentera Rakyat Pembebasan China termasuk model kawasan sekitar Bangunan Pejabat Presiden Taipei.

Kementerian Pertahanan Taiwan mengatakan ia mengesan sembilan pesawat China dan enam kapal beroperasi di sekitar pulau antara petang Selasa dan pagi Rabu.

Di Beijing pada Rabu, jurucakap Pejabat Hal Ehwal Taiwan Kerajaan mengkritik latihan tembakan hidup oleh tentera Taiwan yang dirancang untuk bulan depan berhampiran kumpulan pulau Taiwan yang dikuasai Kinmen hanya di luar .

“Sebarang langkah provokatif tentera Taiwan mengambil sudah tentu akan gagal,” kata Chen Binhua pada sidang akhbar dua mingguan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.