Taiwan jadi benteng pertahanan utama terhadap perang global dengan China, sangat penting bagi keamanan AS

(SeaPRwire) –   EKSKLUSIF – Taiwan, sebuah pulau yang sedikit lebih besar daripada negeri Maryland, membawa kepentingan strategik yang sangat besar bukan sahaja untuk keselamatan dan kemakmuran AS, malahan juga dalam mencegah perang dunia, laporan khas oleh Yayasan Heritage yang dikeluarkan Rabu memperingatkan.

Ketegangan mengenai Taiwan telah meningkat sepanjang dekad terakhir, dan banyak yang mempersoalkan mengapa AS akan berisiko terlibat dalam perang berpotensi dengan saingan utamanya demi pulau yang agak kecil saiznya.

“Keselamatan dan kemakmuran Amerika Syarikat bergantung dalam tahap yang mengejutkan kepada Taiwan yang selamat dan berfungsi secara bebas daripada Republik Rakyat China (PRC),” penulis kajian dan pakar China untuk Yayasan Heritage Michael Cunningham menulis dalam laporan bertajuk “Kes AS untuk Taiwan.”

“Perubahan dalam status Taiwan mungkin tidak secara langsung mengancam tanah air AS dalam jangka masa pendek, tetapi ia akan mengubah dinamik serantau secara tidak boleh pulih yang akan memberi manfaat kepada lawan geopolitik utama Amerika dan menjadikan setiap warga Amerika kurang selamat,” katanya dalam laporan pertama dilihat oleh Digital.

Taiwan yang selamat menjadi isu utama berikutan berakhirnya Perang Dunia Kedua, apabila AS memasuki Perang Dingin dengan Kesatuan Soviet dan perjuangannya menentang komunisme bermula.

Cunningham menunjuk kepada memorandum sulit yang disediakan oleh Jeneral Douglas MacArthur pada 1950 yang menyatakan bahawa China akan “meningkatkan 100 peratus” keupayaannya untuk mengerah pilihan udara tempur dan menyerang pangkalan Amerika di tempat seperti Jepun dan Filipina sekiranya mereka menguasai pulau Taiwan.

“Tidak banyak yang berubah sepanjang dekad berikutnya,” beliau menyatakan.

Kira-kira 80,000 tentera AS ditempatkan di Jepun dan Korea Selatan, tetapi Taiwan tidak hanya akan berfungsi sebagai pangkalan pelancaran operasi udara dan peluru berpandu yang lebih baik, ia akan membolehkan Beijing mengawal laluan perdagangan dan keselamatan utama yang menyediakan laluan perdagangan utama, mengancam secara serius sekutu utama AS.

“Buku panduan PLA menyarankan rancangan selepas penyatuan Taiwan untuk menggunakan sekatan untuk menghadkan import Jepun bahan mentah secara beransur-ansur sehingga ‘ekonomi negara dan potensi perangnya akan runtuh sepenuhnya’ dan terdapat ‘kelaparan di dalam pulau-pulau Jepun’,” Cunningham menulis merujuk kepada tentera China. “Sekiranya China pernah melaksanakan rancangan sedemikian, Jepun akan berada di bawah belas kasihan mereka.”

Cunningham juga menegaskan bahawa walaupun China tidak cuba memanfaatkan kawalannya terhadap perairan antarabangsa, masih kemungkinan besar akan berlaku “krisis keyakinan” dalam sama ada kesediaan atau keupayaan Washington untuk menghalang China daripada mencapai hegemoni serantau.

Sentimen ini boleh membawa kesan yang serius terhadap keselamatan dan perdagangan dan mungkin akan mendorong negara untuk memperkukuhkan hubungan dengan Beijing, mengurangkan lagi pengaruh AS di rantau ini.

Walau bagaimanapun, sementara beberapa negara mungkin akan menurut kepada Beijing yang lebih kuat, kebanyakan negara di rantau ini tidak akan, dan ancaman perang dunia hanya akan meningkat.

“China merupakan ancaman terbesar kepada kebanyakan pelaku serantau, dan ia mempunyai pertikaian wilayah dengan beberapa negara,” Cunningham menulis.

Pakar China itu menunjukkan bahawa pertikaian serantau ini merupakan “isu politik serius” dan oleh itu lebih cenderung mempunyai akibat “ledakan” sekiranya Beijing cuba mengubah dinamik kuasa di seluruh Asia.

“Kehadiran keselamatan AS secara meluas dianggap sebagai faktor utama yang mencegah pecahnya konflik kuasa besar di rantau yang begitu penting untuk urusan ekonomi dan politik global sehingga konflik sedemikian boleh dengan mudah merebak untuk menjadi konflik berskala global,” Cunningham memperingatkan.

“Jika China menguasai Taiwan, ia akan melancarkan siri peristiwa yang boleh menjadikan setiap warga Amerika kurang selamat.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.