Taiwan dedahkan kapal selam buatan tempatan pertama ketika ketegangan dengan China meningkat

Taiwan mendedahkan kapal selam buatan tempatan pertama pulau itu pada hari Khamis, satu lompatan besar dalam keupayaan pertahanannya ketika ketegangan dengan China terus meningkat.

Presiden Taiwan Tsai Ing-wen mendedahkan kapal selam itu, dinamakan Hai Kun selepas seekor ikan dalam mitologi Cina dipanggil kun, dengan mengatakan bahawa “sejarah akan selamanya mengingati hari ini.”

“Pada masa lalu, kapal selam buatan tempatan dianggap mustahil, tetapi hari ini kapal selam yang direka dan dibina oleh rakyat kita berada di hadapan anda,” katanya pada majlis pelancaran itu.

“Membina kapal selam adalah realisasi konkrit resolusi kita untuk melindungi negara kita,” Tsai meneruskan. “Kapal selam adalah peralatan penting untuk tentera laut Taiwan membangunkan kuasa tempur tidak simetri dari segi strategi dan taktik.”

CSBC Corp. Taiwan memimpin pembinaan kapal selam itu, yang menjalani tujuh tahun reka bentuk dan pembinaan.

Amerika Syarikat telah mendesak Taiwan untuk membangunkan strategi peperangan tidak simetri dengan melabur dalam senjata yang lebih kecil dan ringan seperti kapal selam bersaiz kecil.

Kapal selam itu akan dilancarkan di pelabuhan Kaohsiung, di mana ia akan memulakan ujian sebelum menuju ke lautan. Jika semua ujian berjaya, kapal selam itu akan diserahkan kepada tentera pulau itu.

Kementerian Pertahanan China menanggapi pelancaran kapal selam itu pada hari Khamis, dengan mengatakan bahawa Taiwan sedang “menuju ke arah kemusnahan sendiri”.

“Tidak kira berapa banyak senjata yang dibeli oleh Parti Progresif Demokratik, ia tidak akan menghalang trend penyatuan semula dengan ibu pertiwi,” kata Kolonel Wu Qian, jurucakap di Kementerian Pertahanan Negara China.

Latihan ketenteraan Beijing baru-baru ini berhampiran Taiwan telah meningkatkan ketegangan antara kedua-dua kerajaan itu.

Minggu lalu, China terbangkan 103 pesawat perang berhampiran dan di atas pulau itu dalam tempoh 24 jam dalam apa yang dikatakan kementerian pertahanan pulau sebagai rekod baru-baru ini. Sehari kemudian, tambahan 55 pesawat Tentera Pembebasan Rakyat dikesan berhampiran pulau itu oleh Angkatan Bersenjata R.O.C. Taiwan.