Tahun sekolah Afghanistan bermula tanpa 1 juta gadis yang dilarang mendapat pendidikan oleh Taliban

(SeaPRwire) –   Tahun sekolah telah bermula pada Rabu tetapi tanpa gadis-gadis yang dilarang oleh Taliban daripada menghadiri kelas melebihi darjah enam, menjadikan ia satu-satunya negara dengan had pendidikan wanita.

agensi kanak-kanak menyatakan lebih daripada 1 juta gadis terjejas oleh larangan itu. Ia juga menganggarkan 5 juta tidak hadir sekolah sebelum pengambilalihan Taliban disebabkan kekurangan kemudahan dan sebab-sebab lain.

Kementerian pendidikan Taliban menandakan permulaan tahun akademik baharu dengan upacara yang wartawan wanita tidak dibenarkan menghadirinya. Jemputan yang dihantar kepada pemberita menyatakan: “Disebabkan kekurangan tempat sesuai untuk saudari-saudari, kami memohon maaf kepada pemberita wanita.”

Semasa upacara, menteri pendidikan Taliban, Habibullah Agha, berkata bahawa kementerian sedang berusaha “meningkatkan kualiti pendidikan ilmu agama dan sains moden sebanyak mungkin.” Taliban telah memberi keutamaan kepada pengetahuan Islam berbanding kemahiran asas membaca dan mengira dengan peralihan kepada madrasah, atau sekolah agama.

Menteri itu juga menyeru pelajar mengelak daripada memakai pakaian yang bertentangan dengan prinsip Islam dan Afghanistan.

Abdul Salam Hanafi, timbalan perdana menteri Taliban, berkata mereka sedang berusaha meluaskan pendidikan di “semua kawasan terpencil di negara ini.”

Taliban sebelum ini berkata pendidikan wanita berterusan bertentangan dengan tafsiran ketat undang-undang Islam, atau Syariah mereka, dan syarat-syarat tertentu diperlukan untuk kembalinya mereka ke sekolah. Walau bagaimanapun, mereka tidak membuat sebarang kemajuan dalam mewujudkan syarat-syarat tersebut.

Apabila mereka memerintah Afghanistan pada tahun 1990-an, mereka juga melarang pendidikan wanita.

Walaupun pada mulanya menjanjikan pemerintahan lebih sederhana, kumpulan itu juga melarang wanita daripada pendidikan tinggi, ruang awam seperti taman, dan kebanyakan pekerjaan sebagai sebahagian daripada langkah keras yang dikenakan selepas mengambil alih berikutan penarikan tentera Amerika Syarikat dan dari negara itu pada tahun 2021.

Larangan pendidikan gadis kekal halangan terbesar Taliban untuk mendapat pengiktirafan sebagai pemimpin sah Afghanistan.

Walaupun budak lelaki Afghanistan mempunyai akses kepada pendidikan, Human Rights Watch telah mengkritik Taliban, dengan menyatakan dasar pendidikan “zalim” mereka menjejaskan budak lelaki serta gadis. Kumpulan itu, dalam laporan yang diterbitkan pada Disember, berkata terdapat kurang perhatian kepada kerosakan mendalam yang dilakukan kepada pendidikan budak lelaki apabila guru berkelayakan – termasuk wanita – meninggalkan, dan penyertaan perubahan kurikulum yang regresif serta peningkatan hukuman fizikal telah menyebabkan penghadiran menurun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.