Switzerland menetapkan peraturan baru ‘terlalu besar untuk gagal’ selepas kekeliruan perbankan Credit Suisse tahun lalu

(SeaPRwire) –   JENEVA (AP) — Kerajaan Switzerland Rabu mengumumkan langkah-langkah untuk memperkukuh peraturannya bertujuan mengelakkan akibat yang memusnahkan yang mungkin terjadi daripada kerusuhan sektor perbankan selepas masalah tahun lalu di Credit Suisse sebelum ia diambil alih oleh pesaing UBS.

Karin Keller-Sutter memberitahu wartawan bahawa langkah itu akan bertujuan melindungi pembayar cukai — yang sementara waktu terlibat untuk mengelakkan runtuh besar-besaran sektor perbankan — dan ekonomi Switzerland secara keseluruhan.

Beliau berkata langkah itu juga akan melibatkan “cadangan sasaran dan berkesan” yang membantu meningkatkan likuiditi di institusi kewangan dan mengekang bonus berlebihan yang dinikmati oleh sesetengah bankir.

Pengumuman itu mengikuti kajian berbulan-bulan oleh pihak berkuasa Switzerland yang “mendedahkan kelemahan” dalam peraturan semasa, dan melibatkan pakej 22 langkah, kenyataan kerajaan berkata.

“Pelaksanaan pakej itu seharusnya mengurangkan kemungkinan bank berkepentingan sistemik yang lain di Switzerland akan mengalami krisis teruk dan langkah kecemasan oleh negara akan perlu,” katanya.

Antara langkah yang mungkin termasuk pergerakan — yang lama dicari oleh pengkritik yang mengatakan peraturan perbankan Switzerland terlalu longgar — untuk memperkukuh pengawal pasaran kewangan Switzerland FINMA untuk membenarkannya mengenakan denda bagi salah laku.

Agensi itu memainkan peranan kunci, bersama-sama dengan pegawai kerajaan dan eksekutif bank, dalam menandatangani penggabungan megamerger bernilai 3 bilion franc Switzerland ($3.48 bilion) selepas pelanggan Credit Suisse dengan cepat mengeluarkan wang mereka berikutan tahun-tahun skandal.

Pihak berkuasa Switzerland bimbang tahun lalu bahawa runtuhnya institusi pinjaman besar seperti Credit Suisse boleh lebih menggoncang pasaran kewangan global berikutan kegagalan dua bank Amerika Syarikat. Kerusuhan itu merosakkan reputasi Switzerland sebagai pusat kewangan utama.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.