Sweden melaporkan kerosakan kepada kabel laut bawah laut ke Estonia sebagai Finland menyiasat kerosakan paipnya sendiri

Sweden pada Selasa melaporkan kerosakan separa kepada kabel telekomunikasi bawah laut yang menghubungkan ke Estonia di Laut Baltik yang pihak berkuasa percaya berlaku pada masa yang sama dengan kerosakan kepada paip gas bawah air dan kabel telekom yang menghubungkan Finland ke Estonia.

Finland melancarkan siasatan ke atas kemungkinan sabotaj selepas melaporkan kerosakan kepada paip gasnya ke Estonia minggu lepas.

Menteri Pertahanan Awam Sweden Carl-Oskar Bohlin pada Selasa berkata kerosakan kepada kabel antara Sweden dan Estonia kelihatan berlaku pada masa yang sama, tetapi belum jelas apa yang menyebabkannya.

“Ia bukan putus penuh kabel. Terdapat kerosakan separa pada kabel ini,” kata Bohlin. “Kami tidak boleh menilai apa yang menyebabkan kerosakan.”

Kementerian ekonomi Estonia berkata gangguan dalam kabel milik Sweden itu berlaku di wilayah Estonia, kira-kira 30 batu dari pulau Hiiumaa di utara Estonia, lapor Baltic News Service.

Menteri Pertahanan Sweden Pål Jonson berkata polis, tentera dan pengawal pantai negaranya berhubung dengan rakan sejawat mereka di Estonia berhubung perkara ini. Beliau berkata terdapat juga kewaspadaan tinggi di Laut Baltik.

“Kami lihat isu keselamatan untuk infrastruktur kritikal kami sebagai keutamaan tinggi, dan mengambil situasi semasa dengan serius,” kata Pål Jonson dalam sidang akhbar. Beliau tidak mencadang siapa atau apa yang mungkin menyebabkan kerosakan.

Pengendali sistem gas Finland dan Estonia pada Ahad melaporkan penurunan tekanan luar biasa dalam paip Balticconnector selepas mana mereka menutup aliran gas.

Kerajaan Finland pada Selasa berkata terdapat kerosakan kepada kedua-dua paip gas dan kabel telekomunikasi antara dua negara NATO itu.

Pada Jumaat, Perdana Menteri Sweden Ulf Kristersson bercakap tentang “spaghetti wayar, kabel” di dasar Laut Baltik “sangat penting untuk lalu lintas data.”

“Kita hidup pada zaman di mana infrastruktur awam juga sangat terancam dalam persekitaran keselamatan ini,” kata Kristersson. “Ia juga satu pengajaran jelas dari Ukraine, iaitu menyerang infrastruktur untuk bekalan tenaga, makanan, air.”

Insiden-insiden itu berlaku hanya lebih satu tahun selepas paip gas Nord Stream yang menghubungkan Jerman dan Rusia di Laut Baltik mengalami kerosakan oleh letupan dipercayai sabotaj. Kes itu masih belum diselesaikan.

Sejumlah empat kebocoran dikesan pada Nord Stream 1 dan 2 pada 26 dan 27 September masing-masing. Dua daripada kebocoran itu berada dalam zon ekonomi Sweden timur laut Pulau Bornholm Denmark, dan dua lagi dalam zon ekonomi Denmark tenggara Pulau Bornholm, dan di luar perairan negara. Kedua-dua ukuran geoseismik Sweden dan Denmark menunjukkan letupan berlaku beberapa jam sebelum kebocoran dikesan.

Letupan itu dianggap tindakan sabotaj oleh Sweden dan Denmark.