Suspek didakwa atas cubaan membunuh Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida

Orang yang dipercayai bertanggungjawab untuk percubaan membunuh Perdana Menteri Fumio Kishida di Jepun awal tahun ini didakwa cubaan membunuh pada hari Rabu, menurut laporan.

Pendakwa raya mendakwa Ryuji Kimura, 24, atas tuduhan cubaan membunuh dan tuduhan-tuduhan lain selepas dia didakwa melemparkan bom paip kepada pemimpin negara itu pada bulan April, ketika beliau sedang berkempen di pelabuhan perikanan Saikazaki, di bandar Jepun barat Wakayama, lapor media Jepun.

Insiden itu mencederakan dua orang, walaupun Kishida tidak cedera, kata pegawai. Kimura ditarik ke tanah dan seterusnya ditangkap di tempat kejadian.

Serangan bom itu berlaku kira-kira setahun selepas bekas Perdana Menteri Shinzo Abe dibunuh ketika berkempen untuk pilihan raya pada 8 Julai 2022. Kedua-dua serangan adalah insiden terpencil, dilakukan oleh penyerang solo menggunakan senjata buatan sendiri.

Pendakwaan datang selepas Kimura menjalani penilaian psikiatri selama tiga bulan dan pendakwa raya akhirnya menentukan bahawa dia mental sihat untuk perbicaraan, lapor agensi berita Kyodo di Jepun.

Pihak berkuasa juga menganalisis bahan letupan yang digunakan dalam serangan itu — bom paip buatan sendiri — dan menentukan ia mematikan.

Menurut Kyodo, rekod mahkamah menunjukkan Kimura mungkin melancarkan serangan kerana dia mahu menjadi ahli politik tetapi percaya bahawa dia secara tidak adil disekat daripada bertanding untuk parlimen Jepun dalam pilihan raya 2022 oleh syarat umur.

Calon mesti berumur 30 tahun atau lebih dan mengemukakan deposit $22,260 untuk bertanding Dewan Atas, dewan kurang berkuasa daripada dua dewan parlimen Jepun. Dia berusia 23 tahun pada masa itu.

Kimura, yang polis kata menganggur, memfailkan saman pada bulan Jun 2022 dengan Mahkamah Daerah Kobe mendakwa bahawa dia sepatutnya dibenarkan mendaftar untuk pilihan raya Dewan Atas Julai 2022, menurut Kyodo News.

Rekod mahkamah menunjukkan Kimura berhujah bahawa sistem pilihan raya yang menghalang pencalonannya adalah tidak berperlembagaan, laporan itu berkata.

Media Jepun termasuk televisyen awam NHK melaporkan Kimura menuntut kerajaan membayar $740 sebagai pampasan untuk penderitaan psikologinya.

Siaran media sosialnya juga menunjukkan animositi terhadap iklim politik Jepun, menurut laporan itu.

Serangan terhadap Abe dan Kishida memberi kesan kejutan di seluruh Jepun, di mana keganasan senjata api dan bom sangat jarang berlaku.