Surat zaman perang menunjukkan Paus Pius XII mungkin sudah tahu tentang Holokus lebih awal daripada yang diduga sebelumnya

Surat zaman perang yang baru ditemui menunjukkan Paus Pius XII mungkin telah mengetahui tentang Holocaust lebih awal daripada yang sebelum ini dipercayai.

Akhbar Itali, Corriere della Sera, pada hari Ahad telah menghasilkan semula surat taip yang baru-baru ini ditemui dalam arkib Vatican.

Surat bertarikh 14 Disember 1942 itu kelihatan bercanggah dengan kedudukan rasmi Tahta Suci pada masa itu, di mana maklumat yang ada pada mereka adalah kabur dan tidak disahkan.

Ditulis oleh Father Lother Koenig, seorang Jesuit yang berada dalam perlawanan anti-Nazi di Jerman, surat itu dialamatkan kepada setiausaha peribadi paus di Vatican, Father Robert Leiber, juga orang Jerman.

Surat itu ditemui semula oleh seorang pengarkib dalaman Vatican dan dibuat umum dengan galakan pegawai-pegawai Tahta Suci.

Pengarkib Vatican Giovanni Coco memberitahu Corriere bahawa kepentingan surat itu “luar biasa, kes unik” kerana ia menunjukkan Vatican mempunyai maklumat bahawa kem buruh sebenarnya adalah kilang kematian.

Dalam surat itu, Koenig memberitahu Leiber bahawa sumber-sumber telah mengesahkan bahawa kira-kira 6,000 orang Poland dan Yahudi sehari dibunuh dalam “relau SS” di kem Belzec berhampiran Rava-Ruska, yang ketika itu sebahagian daripada Poland yang diduduki Jerman.

Apabila ditanya oleh pemberita Corriere sama ada surat itu menunjukkan bahawa Pius tahu, Coco berkata: “Ya, dan bukan hanya dari masa itu.”

Surat itu merujuk kepada dua kem Nazi yang lain – Auschwitz dan Dachau – dan mencadangkan bahawa terdapat surat-surat lain antara Koenig dan Leiber yang sama ada telah hilang atau belum ditemui.

Penyokong Pius berkata beliau bekerja di belakang tabir untuk membantu orang Yahudi dan tidak bersuara untuk mencegah keadaan menjadi lebih teruk bagi umat Katolik di Eropah yang diduduki Nazi.

Penemuan surat itu datang lebih daripada empat tahun selepas Paus Francis memutuskan untuk membuka arkib Vatican mengenai Paus Pius XII, yang banyak kumpulan Yahudi menuduhnya tidak banyak berbuat untuk menghentikan Holocaust.

Francis mengisytiharkan bahawa gereja “tidak takut sejarah,” dan berkata Arkib Rahsia Vatican akan dibuka kepada penyelidik.

“Gereja tidak takut sejarah. Sebaliknya, ia menyukainya, dan ingin menyukainya lebih banyak, seperti ia menyukai Tuhan,” kata Francis kepada kakitangan di arkib itu. “Oleh itu, dengan kepercayaan yang sama seperti pendahulu saya, saya buka, dan menyerahkan kepada penyelidik, warisan dokumentasi ini.”