Sungai-sungai di Amazon mencatat tahap terendah dalam sejarah ketika kemarau melanda

Sungai Negro, anak sungai kedua terbesar Amazon, pada Isnin mencapai tahap terendah sejak pengukuran rasmi bermula berhampiran Manaus 121 tahun lalu. Rekod ini mengesahkan bahawa bahagian hutan hujan terbesar di dunia ini mengalami kemarau terburuk, hanya sedikit lebih daripada dua tahun selepas banjir terbesarnya.

Pada pagi itu, aras air di pelabuhan bandar itu jatuh sehingga 44.3 kaki, turun daripada 98.5 kaki yang dicatatkan pada Jun 2021 – tahap tertinggi dalam rekod. Sungai Negro mengalir kira-kira 10% lembangan Amazon dan merupakan yang keenam terbesar di dunia berdasarkan isipadu air.

Sungai Madeira, anak sungai utama Amazon yang lain, juga mencatat tahap terendah secara sejarah, menyebabkan pemberhentian loji hidroelektrik Santo Antonio, loji hidroelektrik keempat terbesar Brazil.

Di seluruh Amazon Brazil, aras sungai yang rendah telah meninggalkan ratusan komuniti sungai terasing dan berjuang untuk mendapatkan akses air minum yang boleh diminum. Kemarau juga mengganggu pengangkutan perdagangan yang menyediakan Manaus, bandar 2 juta penduduk dengan taman perindustrian besar.

Manaus ialah bandar terbesar dan ibu negeri Amazonas, negeri yang paling teruk terjejas oleh kemarau. Pada akhir September, 55 daripada 62 perbandaran di sana memasuki keadaan kecemasan kerana kemarau teruk.

“Tidak ada air lagi untuk melalui. Pengangkutan telah berakhir,” kata nelayan Cledson Lopes Brasil kepada Associated Press.

Brasil beroperasi di pelabuhan Marina do Davi, destinasi kepada puluhan komuniti sungai, beberapa daripadanya dengan pantai berpasir yang menarik pelancong. Kawasan yang pernah sibuk kini dikelilingi tanah kering, dengan banyak rumah bot tinggi dan kering.

Selama sebulan ini, Brasil telah beralih ke bot berkuasa lebih rendah, lebih sesuai untuk air cetek. Walaupun begitu, dia tidak dapat menjangkau kebanyakan komuniti sepanjang Taruma-Açu, anak sungai Sungai Negro. Sesetengah penduduk sungai perlu berjalan sehingga tiga jam untuk sampai ke rumah mereka – dan pelancongan telah berhenti sepenuhnya.

Manaus dan bandar-bandar berhampiran juga mengalami suhu tinggi dan asap berat akibat kebakaran hutan berhampiran disebabkan oleh penebangan dan pembukaan tanah untuk padang rumput. Kemarau juga mungkin punca kematian puluhan buaya sungai di Tasik Tefe, berhampiran Sungai Amazon.

PEMBALAKAN DI BRAZIL MENINGKAT 30% DALAM 12 BULAN, KATA AGENSI

Ini kontras mengejutkan dengan Julai 2021, apabila air Sungai Negro menenggelami sebahagian kawasan bandar Manaus. Banjir bersejarah, yang juga merosakkan tanaman ratusan komuniti sungai, berlangsung selama kira-kira tiga bulan.

Sungai Negro berakhir berhampiran Manaus, di mana ia bersatu dengan Sungai Amazon, yang dipanggil Sungai Solimoes di Brazil hingga ke persimpangan ini. Dalam peta Brazil, ini menandakan permulaan Amazon, dengan Negro sebagai anak sungai utama kedua. Walau bagaimanapun, dalam peta antarabangsa, Sungai Amazon bermula di Peru.

Philip Fearnside, penyelidik Amerika di Institut Penyelidikan Amazon Kebangsaan Brazil, agensi awam, mengharapkan situasi akan memburuk, kedua-dua semasa peristiwa sedang berlangsung dan pada masa hadapan dengan kerap dan keparahan peristiwa serupa dengan perubahan iklim.

Beliau berkata air permukaan di timur Pasifik Khatulistiwa kini lebih panas daripada “Godzilla” El Niño 2015-2016 dan sedang mengembang. Di Amazon, pemanasan Pasifik ini terutamanya menyebabkan kemarau di bahagian utara wilayah itu.

Selain itu, ketumpatan air panas di Lautan Atlantik Utara tropika sedang menyebabkan kemarau di bahagian selatan Amazon, serupa dengan apa yang berlaku pada tahun 2005 dan 2010, menurut penyelidik.

“Ramalan untuk permulaan musim hujan lewat berbanding biasa, dan musim hujan yang lebih kering daripada biasa,” kata Fearnside. “Ini mungkin mengakibatkan aras air yang sangat rendah tahun ini, tetapi juga tahap rendah pada 2024. Sehingga musim hujan bermula di lembangan, situasi yang sedang berlangsung dijangka memburuk.”