Sukarelawan di Israel menggambarkan mimpi buruk dari serangan pengganas Hamas

Imej dan video selepas kejadian mengerikan serangan oleh Hamas pada hujung minggu lalu adalah lambang pembunuhan beramai-ramai di Israel, dan salah seorang sukarelawan ZAKA percaya ia jauh melepasi gambaran “perang biasa”.

“Saiz kejadian ini gila. Jumlah mayat. Bukan sahaja mayat yang ditembak. Mayat yang ditortur,” kata Tomer Peretz, sukarelawan dengan ZAKA, berkongsi dengan Digital.

Tomer Peretz adalah seorang artis Amerika yang sedang melawat Israel bersama dua anak lelakinya apabila ratusan pengganas Hamas menyusup ke Israel dan menembak roket ke kampung-kampung awam. Kerajaan Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas pada Sabtu sebagai tindak balas kepada serangan yang telah meragut nyawa sekurang-kurangnya 1,200 orang awam dan askar Israel.

Peretz segera menawarkan diri dengan ZAKA, unit khas operasi mencari dan menyelamat khusus dalam mengesan dan membersihkan mayat. Dia mengaku akan melakukan apa sahaja yang boleh untuk membantu.

Selepas mengumpul sumber dan peralatan dari sisa-sisa festival muzik Tribe of Nova Trance yang meninggalkan 260 orang Israel mati, krew ZAKA bergerak ke Kibbutz Be’eri, sebuah kampung berhampiran Gaza.

Dalam satu hari, krew sekitar 50 ahli mengutip lebih 100 mayat di komuniti pertanian kecil itu, menurut Peretz. “Apa yang kami lihat di sana gila,” katanya kepada Digital.

“Saya tidak pernah terfikir dalam mimpi terburuk saya yang sesiapa boleh lakukan perkara sebegini. Anda nampak bahagian badan di seluruh tempat. Kanak-kanak. Bayi,” katanya kepada pengikut dalam video di akaun Instagramnya. “Apakah jenis haiwan melakukan perkara sebegini?”

Protokol ZAKA adalah menulis nombor rumah pada beg mayat, salah satu cara tunggal untuk mengenal pasti sesetengah mangsa, kerana banyak muka tidak dapat dikenal pasti selepas kekejaman. “Mereka potong badan. Mereka bakar badan.”

“Sesetengah kanak-kanak dan sesetengah bayi, banyak wanita, sesetengah bahagian badan,” katanya kepada Digital. “Sesetengah dibakar, sesetengah ditembak di mata, sesetengah ditembak mungkin 50 kali, ditortur.”

Orang Amerika berketurunan Israel itu berkata dia mengharapkan dunia dapat melihat apa yang dilihatnya untuk mengetahui apa yang berlaku di Israel. “Ini bukan perang biasa; ini genosid. Mereka menyiksa manusia sebelum membunuhnya.”

Pencarian terus bagi mayat yang ditinggalkan dalam kekacauan oleh Hamas.

“Selepas kami membersihkan mayat, kami mendapati lagi satu mayat di antara rumah yang runtuh.

Kepala terikat pada pokok, badan dipotong, ditembak dan dibakar. Saya fikir ia remaja, mungkin 18 tahun, sukar untuk pastikan. Bukan kanak-kanak muda dan bukan orang tua,” katanya.

Tindak balas kemanusiaan telah begitu “mencintai”, dengan semua orang datang bersama-sama untuk menawarkan bantuan di mana mereka boleh. Zaka dan sukarelawan telah menerima “Banyak makanan, banyak derma,” kata Peretz berkongsi. “Saya terus menerima ratusan mesej orang mahu membantu.”

Walaupun dilihat sebagai “pemula” oleh sukarelawan berpengalaman dan ahli ZAKA, dia tahu kerja perlu dilakukan dan tiada tempat untuk menyembunyikan keganasan pembunuhan. Dia masuk ke rumah-rumah yang dinasihatkan untuk tidak memasuki kerana adegan mengerikan di dalamnya. Dia berkata tidak kira impak emosi apa, “Anda hanya perlu terus membantu.”

“Saya mahu dunia melihatnya. Saya akan berkongsi sebanyak mungkin. Doakan Israel,” katanya dalam video dimuatnaik di akaun Instagramnya.