Sukan Asia berakhir dengan China, tuan rumah acara sukan, memimpin dalam kiraan pingat

Sukan Asia berakhir pada hari Ahad dengan China mendominasi kiraan pingat, diikuti oleh Jepun dan Korea Selatan. China secara tradisinya kuat dalam acara ini dan sekali lagi mengambil kesempatan berada di rumah di bandar timur Hangzhou.

Sukan Asia menampilkan lebih banyak peserta berbanding Sukan Olimpik Musim Panas tahun depan di Paris. Lebih kurang 12,500 menyertai, berbanding lebih kurang 10,500 dijangka di Perancis.

Sukan ini menawarkan semua sukan Olimpik tradisional, dan juga gambaran satu sukan yang sedang pratonton tahun depan di Paris — breakdance. Dan satu lagi, kriket, yang akan dimasukkan sama ada dalam Sukan Olimpik Los Angeles 2028 atau 2032 di Brisbane.

Ia juga menawarkan beberapa pertandingan yang tidak dilihat di mana-mana acara multi-sukan yang lain: perlumbaan perahu naga, kabaddi, sepaktakraw (bola tampar kaki), bola keranjang 3×3 dan luncur roda.

China dilaporkan telah membelanjakan lebih kurang $30 bilion untuk menyediakan Hangzhou sebagai pentas hebat untuk mempamerkan kuasa ekonominya kepada jiran-jirannya, memberi kesan kepada penduduk tempatan dan mempromosikan bandar itu. Penganjur juga mempunyai setahun tambahan untuk bersedia, ditangguhkan dari 2022 kerana pandemik COVID-19.

Walaupun China, Jepun dan Korea Selatan adalah kuasa-kuasa di Sukan Asia, banyak negara dan wilayah yang lebih kecil — 45 diwakili — mempunyai peluang untuk memenangi pingat, yang mana kebanyakannya tidak mampu dilakukan dalam Sukan Olimpik yang lebih besar.