Strategis utama pemimpin pembangkang Rusia yang telah meninggal Navalny diserang di ibu negara Lithuania

(SeaPRwire) –   TALLINN, Estonia (AP) — Rakan kepada pemimpin pembangkang yang telah meninggal dunia mengatakan pada Selasa malam bahawa strategis utama dan rakan sejawat politiknya diserang berhampiran rumahnya di ibu negara Lithuania.

Kira Yarmysh, yang pernah menjadi jurucakap Navalny, berkata penyerang itu memecahkan tingkap kereta Leonid Volkov, menyembur gas air mata ke dalam matanya dan mula memukulnya dengan palu. Volkov kemudian dibawa ke hospital, menurut rakan Navalny Ivan Zhdanov.

Serangan itu berlaku di Vilnius hampir sebulan selepas kematian tidak dapat dijelaskan Navalny di sebuah penjara kutub jauh. Kritikan Presiden yang paling tajam itu sedang menjalani hukuman penjara 19 tahun di sana atas tuduhan ekstremisme yang secara meluas dianggap bermotifkan politik.

Navalny, seorang penentang rasuah dan politik pembangkang terkenal di Rusia, telah dipenjara sejak Januari 2021 apabila beliau kembali ke Moscow untuk menghadapi penangkapan pasti selepas pulih di Jerman daripada keracunan agen saraf yang diletakkannya ke atas Kremlim.

Kematiannya, dilaporkan oleh pegawai penjara pada 16 Februari, mengejutkan seluruh dunia, dengan tokoh pembangkang dan pemimpin Barat meletakkan salah ke atas Kremlin – sesuatu yang rasmi Moscow sangkal dengan tegas.

Pengebumian politik itu di Moscow pada 1 Mac menarik beribu-ribu penyokong, satu tunjuk perasaan jarang berlaku di Rusia Putin yang tidak berbelas kasihan dan kejam menindas pembangkang. Mereka yang mahu memberi penghormatan kepada Navalny, 47 tahun, terus mengalir ke kuburnya di tenggara Moscow selama beberapa hari selepas upacara itu. Janda Navalny Yulia telah bersumpah untuk meneruskan kerja suaminya yang telah meninggal dunia.

Volkov dahulunya menyelia pejabat-pejabat serantau dan kempen pilihan raya Navalny – Navalny bertanding untuk menjadi datuk bandar Moscow pada 2013 dan cuba menentang Putin dalam pilihan raya presiden 2018. Volkov meninggalkan Rusia beberapa tahun lalu di bawah tekanan pihak berkuasa.

Tahun lalu, Volkov dan pasukannya melancarkan projek bertajuk “Mesin Kempen Navalny”, dengan matlamat berbual dengan sebanyak mungkin rakyat Rusia, sama ada melalui telefon atau dalam talian, dan mengubah mereka terhadap Putin sebelum pilihan raya presiden 15-17 Mac.

Tidak lama sebelum kematiannya, Navalny juga mendesak penyokongnya berkumpul di tempat undian pada tengah hari Ahad, hari terakhir mengundi, untuk menunjukkan ketidakpuasan hati mereka terhadap Kremlin. Rakan-rakannya telah secara aktif mempromosikan strategi itu, dikenali sebagai “Tenggah Hari Lawan Putin”, dalam minggu-minggu kebelakangan ini.

Portal berita bebas Rusia Meduza berkata ia telah mewawancara Volkov beberapa jam sebelum serangan itu dan bertanya kepadanya mengenai risiko untuk pasukan Navalny. “Risiko utama ialah kami semua akan dibunuh,” Meduza dikutip mengatakan Volkov.

Menteri Luar Lithuania Gabrielius Landsbergis berkata pada X, yang dahulunya Twitter, bahawa berita mengenai serangan ke atas Volkov adalah “mengejutkan” dan menekankan bahawa “pelaku-pelaku itu akan terpaksa menjawab jenayah mereka.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.