Sri Lanka cuba untuk menangguhkan pembayaran pinjaman sehingga 2028 kerana negara yang terhutang berat bergelut dengan kemuflisan

(SeaPRwire) –   Presiden Sri Lanka mengatakan pada Rabu bahawa beliau sedang mencari moratorium pembayaran pinjaman sehingga 2028 kerana negara yang terhimpit hutang berusaha keluar dari kebankrapan.

Presiden Ranil Wickremesinghe memberitahu Parlimen sedang meminta pemberi pinjaman menerima rancangan untuk menangguhkan pembayaran selama lima tahun dan kemudian membayar hutang dari awal 2028 hingga 2042.

Sri Lanka mengisytiharkan kebangkrutan pada April 2022 dan menangguhkan pembayaran balik beberapa $83 bilion dalam pinjaman tempatan dan asing di tengah-tengah krisis mata wang asing yang teruk yang menyebabkan kekurangan yang teruk bagi barang-barang asas seperti makanan, ubat-ubatan, bahan api dan gas memasak, dan gangguan kuasa berjam-jam.

“Matlamat kami adalah untuk memperoleh penangguhan sementara daripada kegagalan hutang dari 2023 hingga 2027. Selepas itu, kami merancang untuk bekerja dengan tekun untuk membayar balik pinjaman dalam tempoh dari 2027 hingga 2042,” kata Wickremesinghe.

Menjelang 2022, Sri Lanka perlu membayar balik kira-kira $6 bilion hutang luar negara setiap tahun, bersamaan kira-kira 9.5% KDNK. Kerajaan bertujuan untuk mengurangkan pembayaran hutang kepada 4.5% KDNK melalui rundingan penstrukturan hutang, kata Wickremesinghe.

Walaupun menunjukkan indikator ekonomi yang lebih baik dan berakhirnya kekurangan terburuk, rakyat Sri Lanka telah kehilangan kuasa beli disebabkan cukai tinggi dan penyahnilai mata wang, sementara pengangguran kekal tinggi kerana industri yang runtuh ketika krisis berada di tahap tertinggi belum pulih.

Pada tahun lalu, Wickremesinghe memberitahu Parlimen bahawa beliau sedang meminta untuk mengurangkan pinjaman sebanyak $17 bilion.

Sri Lanka kini berada di bawah program pembiayaan semula empat tahun dari Tabung Kewangan Antarabangsa, di mana $2.9 bilion akan dibayar melalui secara berperingkat selepas tinjauan setiap dua tahun.

Sri Lanka telah menerima dua pembayaran sehingga kini, selepas menerima janji pengampunan hutang dari pemberi pinjaman utama seperti Jepun dan China.

Kerajaan sedang berbual dengan pemberi pinjaman swasta mencari persetujuan akhir.

Krisis ekonomi terburuk dalam sejarah Sri Lanka mencetuskan ketidakpuasan awam yang menggerakkan Presiden Gotabhaya Rajapaksa melarikan diri dari negara dan meletak jawatan.

Sejak Wickremesinghe mengambil alih pada Julai 2022, beliau berjaya memulihkan bekalan elektrik dan kekurangan asas telah banyak diselesaikan. Mata wang Sri Lanka telah menguat, inflasi jatuh dari 70 peratus kepada 5.9 peratus, dan kadar faedah telah jatuh kepada kira-kira 10 peratus.

Walau bagaimanapun, Wickremesinghe menghadapi kemarahan awam terhadap dan kos sara hidup yang tinggi.

Wickremesinghe berkata beliau berharap untuk mengecualikan buku sekolah, peralatan, peralatan kesihatan dan ubat-ubatan daripada Cukai Nilai Tambah 18 peratus dalam usaha untuk melegakan sebahagian beban itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.