Spotify memperluas akses buku audio untuk pengguna premium di UK dan Australia, AS akan mengikuti

Spotify berkata pada hari Selasa bahawa pengguna perkhidmatan premium di UK dan Australia kini akan mempunyai akses percuma 15 jam ke buku audio sebulan, dengan ciri ini akan diperluas ke Amerika Syarikat kemudian tahun ini.

Raksasa striming muzik sedang mencari untuk melengkapkan pendapatannya dengan format menjana pendapatan lain seperti podcast dan buku audio. Pelancaran perkhidmatan buku audio di Amerika Syarikat tahun lalu mencabar Audible Amazon.

Spotify tahun lalu menggariskan rancangan untuk mendapatkan satu bilion pengguna menjelang 2030 dan mencapai $100 bilion dalam pendapatan tahunan. Syarikat itu juga sebelum ini berjanji pulangan margin tinggi dari pengembangan mahal ke dalam podcast dan buku audio.

Pada bulan Julai, Spotify menaikkan harga untuk pelan premium di beberapa negara termasuk Amerika Syarikat dan UK.

Syarikat itu berkata pada hari Selasa bahawa pelanggan akan dapat memilih dari katalog lebih 150,000 buku audio yang tersedia sebagai sebahagian daripada langganan Spotify Premium yang sedia ada, dengan pilihan untuk membeli peruntukan 10 jam tambahan sebagai top-up.

Pengguna mesti mempunyai akaun premium individu atau menjadi pengurus pelan untuk akaun Keluarga atau Duo mereka untuk mengambil kesempatan ciri ini buat masa ini, tambah syarikat itu.