Speaker Parlimen Kanada letak jawatan selepas menjemput seorang lelaki yang berjuang untuk Nazi ke Parlimen: ‘Kesal sedalam-dalamnya’

Speaker Parlimen Kanada meletak jawatan selepas menjemput seorang lelaki yang berjuang untuk Nazi ke Parlimen: ‘Kesal yang mendalam’

Speaker Dewan Rakyat Kanada meletak jawatan pada hari Selasa, hanya beberapa hari selepas beliau mengalu-alukan seorang lelaki yang berjuang untuk tentera Nazi menghadiri ucapan oleh presiden Ukraine. Semasa ucapan itu, lelaki itu diperkenalkan kepada orang ramai dan menerima tepukan gemuruh.

Pada hari Selasa, Speaker Anthony Rota menghadap ahli parlimen Kanada, menyatakan rasa kesalnya kerana menjemput Yaroslav Hunka, 98 tahun, untuk menghadiri ucapan Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy kepada Dewan Rakyat pada hari Jumaat.

“Tiada sesiapa di Dewan ini yang di atas mana-mana daripada kita. Oleh itu, saya mesti meletak jawatan sebagai speaker anda,” kata Rota di Parlimen pada hari Selasa.

“Saya mengulangi rasa kesal yang mendalam saya atas kesilapan saya dalam mengiktiraf seseorang individu di Dewan semasa ucapan bersama kepada Parlimen oleh Presiden Zelenskyy.”

Beliau menambah: “Pengiktirafan awam itu telah menyebabkan kesakitan kepada individu dan masyarakat, termasuk masyarakat Yahudi di Kanada dan di seluruh dunia di samping selain daripada mangsa Nazi di Poland antara negara-negara lain. Saya menerima tanggungjawab penuh atas tindakan saya.”

Rota, 62, menghadapi desakan untuk meletak jawatan selepas didedahkan bahawa Hunka, yang diperkenalkan kepada Parlimen pada hari Jumaat sebagai wira perang yang berjuang untuk Divisyen Ukraine Pertama, sebenarnya berkhidmat dalam unit perintah Nazi.

Sepanjang hujung minggu, apabila ucapan Zelenskyy mula beredar dalam talian dan perhatian tambahan diberikan kepada kehadiran Hunka dalam acara itu, orang menjelaskan bahawa Divisyen Ukraine Pertama juga dikenali sebagai Divisyen Waffen-SS Galicia, atau SS 14 Waffen Division, sebuah unit sukarela yang berada di bawah arahan Nazi.

Pemimpin kerajaan Dewan Karina Gould berkata ahli parlimen telah kehilangan keyakinan dalam Rota atas kesilapan itu.

“Ini adalah sesuatu yang telah membawa malu dan rasa malu kepada semua Parlimen dan sebenarnya semua rakyat Kanada. Speaker melakukan perkara yang mulia dengan meletak jawatan,” kata Gould.

Rota meminta maaf pada hari Ahad, dengan mengatakan beliau seorang yang bertanggungjawab untuk menjemput dan mengiktiraf Hunka, yang berasal dari daerah yang diwakili Rota. Pejabat speaker berkata anak lelaki Hunka menghubungi pejabat tempatan Rota untuk melihat sama ada beliau boleh menghadiri ucapan Zelenskyy.

Gould, 36, menegaskan bahawa Rota semata-mata bertanggungjawab untuk menjemput dan mengiktiraf Hunka tanpa memaklumkan kerajaan. Beliau juga berkata Rota tidak memaklumkan sesiapa dengan secukupnya atau melakukan usaha wajar, memecah kepercayaan dengan ahli parlimen.

Ahli Parlimen dari semua parti bangun memberi tepukan kepada Hunka pada hari Jumaat, tidak menyedari tentang kerja lampaunya untuk rejim Nazi.

“Tidak pernah dalam hidup saya akan membayangkan bahawa speaker Dewan akan meminta kita berdiri dan bertepuk untuk seseorang yang berjuang bersama Nazi,” kata Gould.

Pemimpin Dewan menambah: “Ini sangat menggerunkan buat saya. Keluarga saya adalah pelarian holokus Yahudi. Saya tidak akan berdiri dan bertepuk untuk seseorang yang membantu Nazi.”

Gould juga berkata Rota sepatutnya meletak jawatan lebih awal: “Dia mungkin patut meletak jawatan sebaik sahaja dia mengetahuinya.”

Pada X, Gould mendesak ahli parlimen untuk “mengelakkan mempolitikkan insiden ini” kerana beberapa ahli parlimen bertemu dengan Hunka dan mengambil gambar dengannya semasa acara Jumaat, masih tidak menyedari sejarahnya.

“Speaker kini telah menjelaskan bahawa dia bertanggungjawab untuk menjemput individu ini ke Dewan. Kerajaan tidak memainkan peranan. Ia tidak tahu dia akan ada di sana. PM tidak bertemu dengannya. Saya sangat terganggu ini berlaku,” tulis Gould.

“Seperti semua MP, saya tidak mempunyai maklumat lanjut daripada yang Speaker berikan. Keluar dari Dewan saya berjalan melalui individu itu dan mengambil gambar. Sebagai keturunan pelarian holokus Yahudi saya akan meminta semua ahli parlimen berhenti mempolitikkan isu yang mengganggu banyak orang, termasuk saya,” tambahnya.

Menteri Kesihatan Kanada Mark Holland juga menyebut keseluruhan insiden itu “sangat memalukan.”

Pemimpin pembangkang Konservatif Pierre Poilievre menyalahkan Perdana Menteri Justin Trudeau dan berkata semua orang di Dewan Rakyat pada hari Jumaat sepatutnya disaring dengan kehadiran Zelenskyy.

“Reputasi Kanada rosak. Ini dengan jauhnya pukulan terbesar terhadap reputasi diplomatik Kanada yang pernah berlaku dalam sejarah dan ia berlaku di bawah pengawasan Justin Trudeau,” kata Poilievre.

Pejabat perdana menteri berkata ia tidak menyedari bahawa Hunka dijemput sehingga selepas ucapan itu.

Rota telah menjadi speaker Dewan Rakyat sejak 2019.

‘ Emma Colton dan