Skim Ponzi iPhone di Iran menyorotkan ketegangan dengan Barat di tengah-tengah larangan kerajaan terhadap barangan mewah Amerika

(SeaPRwire) –   Dengan iklan bintang dan janji diskon mendalam, sebuah kedai di ibu negara Iran telah menawarkan pengguna di Republik Islam yang paling panas produk di negara itu – sebuah iPhone yang keluar pada tahun 2021.

Tetapi bukannya mendapatkan tangan mereka pada telefon pintar itu, pengguna mendakwa mereka menemui diri mereka terperangkap oleh pemilik perniagaan yang menjalankan skim Ponzi berjuta-juta dolar.

Walau bagaimanapun, kontroversi mengenai Syarikat Kourosh, atau “Anak Matahari”, meluas jauh melampaui hanya dakwaan skim itu.

Ini adalah tanda masalah ekonomi yang menimpa Iran selepas dekad sanksi Barat, kini dipercepatkan ketika Tehran dengan pantas maju program nuklearnya, membantu Rusia di Moscow dalam perangnya terhadap Ukraine, meningkatkan sokongan untuk militia proksi di Timur Tengah dan menindas keganasan terhadap pembangkang menjelang pilihan raya parlimen Jumaat.

Apabila kerajaan tahun lalu mengharamkan iPhone 14 dan 15 dari Republik Islam, larangan itu mencetuskan ekonomi selari untuk telefon pintar lama, menaikkan harga peranti kerana banyak yang cuba meletakkan rial Iran mereka yang merosot ke mana-mana barang fizikal.

Dan walaupun Pemimpin Agung Ayatollah Ali Khamenei telah mengutuk barang mewah Amerika sepanjang tahun ketegangan dengan Barat, pengguna masih mahukan telefon pintar dan prestij yang berkaitan dengannya.

“Ada banyak permintaan,” kata Aram, seorang peniaga telefon bimbit di Tehran yang hanya memberikan nama pertamanya kerana takut balasan.

“Jika mereka boleh membenarkan import sah … ia akan jauh lebih baik,” katanya.

Di kedai-kedai di seluruh Iran, iPhone 13 berharga bermula dari $330 untuk model yang diperbaiki ke $1,020 untuk yang masih dalam kotak – bersinar dan baru, walaupun masih tidak begitu iPhone 15 yang kini tersedia di tempat lain di dunia.

Walaupun anda membawa model iPhone 14 atau 15 ke negara itu, ia akan berhenti bekerja pada rangkaian telefon bimbit milik negara selepas satu bulan, jangka masa untuk pelancong yang melawat negara itu.

Import iPhone telah lama menjadi isu yang kontroversi – statistik kerajaan mencadangkan bahawa kira-kira sepertiga pasaran import telefon bimbit Iran sebanyak $4.4 bilion terdiri daripada iPhone sebelum larangan itu.

Syarikat swasta yang mengimport telefon bimbit mempunyai akses ke kadar pertukaran ditetapkan kerajaan jauh lebih rendah daripada kadar 580,000 rial untuk $1 di pejabat pertukaran, membuat perniagaan itu begitu lebih menguntungkan.

Pada masa Perjanjian Nuklear Iran 2015 dengan kuasa-kuasa dunia, kadar pertukaran adalah 32,000 rial untuk $1.

Khamenei dengan tegas mengkritik import iPhone dalam ucapannya kepada menteri kerajaan pada Ogos 2020.

“Import berlebihan adalah sesuatu yang berbahaya,” menurut transkrip di laman web rasminya. “Kadang-kadang import ini adalah produk mewah Amerika, yang bermakna tidak ada keperluan untuk itu. Saya telah mendengar tentang setengah bilion dolar telah dibelanjakan untuk mengimport satu jenis telefon pintar mewah Amerika.”

Tetapi permintaan itu masih ada dan iPhone kekal sebagai simbol status bagi banyak orang muda Iran.

“Saya lebih suka iPhone daripada sebarang telefon lain, pada sebarang harga, kerana ia tidak boleh dibandingkan dengan sebarang jenama lain dari segi mewah,” kata Ehsan Ehsani, pelajar senibina berusia 23 tahun di Tehran.

Peraturan mengimport iPhone ke Iran sentiasa sukar.

Telefon pintar itu hanya boleh dibawa secara individu oleh pelancong, yang kemudiannya akan mendaftarkannya di pintu masuk negara, mengisytiharkan iPhone itu untuk kegunaan peribadi. Di kastam, orang akan memberikan nombor pasport dan membayar yuran sebanyak 22.5% harga telefon, seperti yang ditetapkan kerajaan atau mungkin resit jualan.

Ini mencetuskan perniagaan sampingan di mana peniaga iPhone akan menunggu penumpang di lapangan terbang dan membayar mereka sebagai balasan untuk mendapatkan keizinan mereka untuk menggunakan nombor pasport mereka untuk mendaftar iPhone dalam stok mereka.

Navid Bahmani, seorang lelaki berusia 26 tahun yang bekerja di sebuah kedai iPhone di Tehran, berkata beliau biasanya akan membayar pelancong sehingga $40 untuk nombor pasport mereka di Lapangan Terbang Antarabangsa Imam Khomeini di Tehran.

“Harga bergantung kepada pelancong,” kata Bahmani. “Sesetengah daripada mereka menerima tawaran pertama, sesetengah daripada mereka tidak.”

Apple, berpangkalan di Cupertino, California, tidak memberi maklumbalas untuk permintaan komen.

Masalah ekonomi Iran juga memainkan peranan dalam skim seperti Kourosh, secara kebetulan juga nama takhta Parsi di bawah Cyrus yang Agung.

Inflasi telah mengatasi apa-apa kadar faedah yang ditawarkan oleh bank, sementara penurunan juga telah menghakis simpanan orang. Akibatnya, banyak orang cuba membeli aset fizikal, sama ada rumah, perhiasan atau bahkan kereta untuk melindungi kerugian.

Itulah di mana Syarikat Kourosh datang.

Syarikat itu menawarkan iPhone 13 bermula dari setara dengan $360 – jika anda bersedia membayar terlebih dahulu dan menunggu beberapa minggu sebelum menerima peranti itu. Selebriti di Iran muncul dalam iklan dalam talian untuk firma itu, menarik lebih banyak perhatian.

Beberapa orang, lebih memperhebatkan kegemparan mengenai kedai itu. Akhbar reformis Shargh menganggarkan syarikat itu membuat $36 juta dalam kurang daripada setahun, walaupun pegawai-pegawai tidak mengesahkan angka itu.

Kemudian iPhone kering.

CEO Kourosh berusia 27 tahun dan dikatakan otak di sebalik skim itu, Amirhossein Sharifian, tiba-tiba meninggalkan Iran pada bulan September – dan masih dalam pelarian – dengan jutaan dolar bayaran, menurut pihak berkuasa Iran.

Sharifian tidak dapat dihubungi oleh Associated Press untuk ulasan, walaupun pekerja syarikat itu kekal dalam video dalam talian dua minggu lalu bahawa isu rantaian bekalan menyebabkan kelewatan dalam penghantaran iPhone.

Jurucakap polis Gen. Saeed Montazeralmehdi berkata penyiasat masih mengejar Sharifian.

Walaupun kekecohan itu, pelanggan terus berbaris di luar kedai, termasuk hari suhu di bawah beku di Tehran.

“Saya membayar untuk sembilan (iPhone),” kata Moteza Zarei, 47, yang menjalankan kedai pembaikan kereta. “Saya mendapati ia cara yang baik untuk meningkatkan pelaburan saya. Tetapi saya tidak mendapat apa-apa.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.