Sinagog di Berlin diserang dengan bom Molotov dalam apa yang dipanggil ‘serangan pengganas’ oleh kumpulan Yahudi

Sebuah sinagog di Berlin dilaporkan telah ditargetkan Rabu oleh individu yang melempar dua bom Molotov ke arahnya dalam apa yang dikatakan sebagai “serangan pengganas” oleh kumpulan Yahudi Jerman.

Insiden di masyarakat Kahal Adass Jisroel menarik kecaman kuat dari Kanselor Jerman Olaf Scholz, yang berkata, “Kami tidak akan pernah menerima apabila serangan dilancarkan terhadap institusi Yahudi.”

“Orang tidak dikenali melempar dua bom Molotov dari jalanan,” tulis Kahal Adass Jisroel di X.

Polis berkata mereka sedang menyiasat “usaha pembakaran serius” di mana dua orang mendekati sinagog dengan berjalan kaki pada pukul 3:45 pagi dan melempar dua bom Molotov, yang meletup di trotoar bersebelahan dengan bangunan itu. Kedua-dua orang itu, muka mereka ditutup, berlari pergi.

LAPORAN LANGSUNG: ISRAEL BERPERANG DENGAN HAMAS

“Kami semua terkejut dengan serangan pengganas ini,” kata Majlis Pusat Yahudi dalam kenyataan. “Terutamanya, keluarga-keluarga dari kawasan sekitar sinagog terkejut dan tidak selesa. Perkataan menjadi tindakan. Ideologi pemusnahan Hamas terhadap segala-galanya yang berkaitan Yahudi juga memberi kesan di Jerman.”

Beberapa jam kemudian, apabila polis sedang menyiasat insiden itu, seorang lelaki berusia 30 tahun mendekati sinagog menaiki skuter, melemparkannya dan cuba berlari ke arah bangunan itu. Apabila pegawai polis menahan dia, dia memberontak dan berteriak-teriak slogan anti-Israel.

Kahal Adass Jisroel memuat naik video di X didakwa menunjukkan pegawai polis Jerman menahan seseorang di atas tanah.

Agen Berita Associated Press melaporkan bahawa kompleks Kahal Adass Jisroel merangkumi sebuah sinagog, pusat asuhan kanak-kanak, sekolah yeshiva dan pusat masyarakat.

BIDEN BERKATA ISRAEL TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS SERANGAN ROKET KE HOSPITAL GAZA

Polis juga berkata terdapat rusuhan semalam antara imigran Muslim dan polis di kawasan bandar Neukoelln dan Kreuzberg Berlin serta di Tanda Brandenburg Berlin di mana beberapa pegawai cedera, menurut Agen Berita Associated Press.

“Kami berdiri bersatu untuk perlindungan Yahudi,” kata AP mengutip Scholz semasa lawatan ke Jerman Rabu.

Seorang rabbi dan ahli masyarakat Kahal Adass Jisroel, Shlomo Afanasev, berkata dia terkejut dengan serangan itu.

“Saya datang ke sinagog sejak 2006, dan… saya sentiasa pergi dengan kippah saya,” katanya kepada AP. “Kami merasa selama ini sangat selamat di sini. Dan tidak pernah berfikir sesuatu seperti ini boleh berlaku di kawasan ini. Di tengah-tengah Berlin.”