Siklon tropika membuat daratan di utara Madagascar, membunuh 18 orang

(SeaPRwire) –   ANTANANARIVO, Madagascar (AP) — Sebuah siklon tropika yang melanda Madagascar telah menyebabkan 18 orang meninggal dunia dan empat orang hilang setelah mendarat di bahagian utara pulau negara di Lautan Hindi awal minggu ini, pihak berkuasa berkata pada Jumaat.

Siklon itu juga menyebabkan banjir teruk yang sebahagian besar menenggelamkan kampung-kampung keseluruhan, mengusir atau menjejaskan kira-kira 47,000 orang dan mencetuskan tanah runtuh yang mencederakan tiga orang, kata Pejabat Kebangsaan Pengurusan Bencana.

Siklon Gamane menyerang utara pada Rabu dan kini telah melemah dengan ketara, meninggalkan laluan kemusnahan di belakangnya.

Di Wilayah Diana dan Sava di utara, jambatan dan jalan raya telah dicuci dan rumah-rumah serta sawah padi tenggelam. Penduduk berkayuh mengelilingi kampung mereka dalam perahu mencari membantu orang lain yang terperangkap di rumah mereka kerana aras air hampir mencapai bumbung beberapa bangunan.

Amaran merah siklon telah dibatalkan pada pagi Khamis selepas bahagian terburuk ribut membawa hembusan angin melebihi 210 kilometer sejam (130 batu sejam).

Madagascar telah dilanda sekurang-kurangnya 10 siklon tropika kuat sejak awal 2022 dan menghadapi krisis kelaparan di sebahagian pulau itu, disebabkan kesan buruk cuaca ekstrem, menurut Program Makanan Sedunia.

Pejabat berkata bilangan siklon dalam tempoh dua tahun ini belum pernah berlaku sebelum ini di Madagascar, yang juga telah menderita kemarau terburuk dalam 40 tahun di selatan. Ia adalah antara negara paling terdedah kepada perubahan iklim dan salah satu negara dengan kadar kemiskinan tertinggi, menurut Bank Dunia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.