Sierra Leone soal bekas presiden mengenai cubaan rampasan kuasa

(SeaPRwire) –   Seorang bekas presiden Sierra Leone telah dipanggil untuk soal siasat oleh polis mengenai serangan baru-baru ini yang menurut pihak berkuasa merupakan rancangan rampasan kuasa yang gagal, kata seorang pegawai pada Khamis.

Polis memanggil bekas Presiden Ernest Bai Koroma ke ibu pejabatnya “untuk soal siasat terhadap rancangan rampasan kuasa yang gagal” menjelang akhir bulan lepas, kata Menteri Maklumat Cherno Bah dalam kenyataan.

Puluhan lelaki bersenjata melancarkan serangan berani di ibu negara Freetown pada 26 November lalu di mana mereka memecah masuk ke gudang senjata utama Sierra Leone dan ke penjara di mana majoriti daripada lebih 2,000 tahanan dibebaskan.

Sekurang-kurangnya 18 anggota pasukan keselamatan terbunuh semasa pergelutan itu, manakala lebih 50 orang suspek – termasuk pegawai tentera – telah ditahan sehingga kini.

Antara mereka yang ditahan ialah Amadu Koita, yang bekerja sebagai pengawal keselamatan untuk Koroma sehingga 2018 apabila bekas presiden itu meninggalkan jawatan. Polis pada Rabu melepaskan imej yang menurut mereka menunjukkan Koita dengan senjata dalam foto pengawasan yang diambil apabila penjara diserang. Pengawal peribadi bekas presiden juga terbunuh semasa serangan itu.

Koroma berkata beliau akan hadir ke panggilan polis, dan meminta penyokongnya untuk tenang, menurut kenyataan dikeluarkan oleh pejabatnya.

“Saya memelihara fikiran terbuka dan bersedia memberikan sokongan penuh kepada siasatan polis,” kata bekas presiden itu yang sebelum ini “mengutuk kuat” serangan itu.

Walaupun secara rasmi telah bersara daripada politik, Koroma kekal sebagai tokoh berpengaruh dalam parti politiknya dan sering menjadi tuan rumah kepada politikus terkenal di kampung halamannya Makeni.

Terdapat ketegangan politik di Sierra Leone sejak Presiden Julius Maada Bio dipilih semula untuk penggal kedua dalam undian yang dipertikaikan pada Jun lalu. Dua bulan selepas dipilih semula, polis berkata mereka menahan beberapa orang, termasuk pegawai tentera kanan merancang untuk “menggugat keamanan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.