Sidang Umum PBB bermula dengan pemimpin menimbulkan kebimbangan mengenai perubahan iklim, krisis pelarian

Hari pertama mesyuarat Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bermula di pusat bandar Manhattan Selasa ini, mengumpulkan pembesar dari seluruh dunia untuk membincangkan cabaran paling mendesak dunia.

Pemimpin bercakap tentang banyak krisis global yang dihadapi pada masa ini, termasuk krisis iklim, ketidaksamaan melampau, perang Rusia yang sedang berlangsung di Ukraine, dan ketidakstabilan geopolitik.

Berikut adalah beberapa perkara menarik daripada pemimpin yang bercakap pada Hari 1:

SETIAUSAHA AGUNG PBB

Setiausaha Agung PBB António Guterres mengimbau banjir baru-baru ini di Libya yang – menurut anggaran pegawai kerajaan dan agensi bantuan – menyebabkan antara 4,000 hingga 11,000 kematian. Guterres menggemakan kesimpulan saintis yang mengatakan bahawa perubahan iklim telah menjadikan ribut yang memusnahkan itu 50% lebih melampau.

“Berhadapan dengan semua cabaran ini dan lebih banyak lagi, kompromi telah menjadi kata kotor. Dunia kita memerlukan ketokohan, bukan permainan dan kebuntuan. Seperti yang saya katakan kepada G20, sudah tiba masanya untuk kompromi global. Politik adalah kompromi. Diplomasi adalah kompromi,” katanya. “Kepimpinan yang berkesan adalah kompromi. Pemimpin mempunyai tanggungjawab khas untuk mencapai kompromi dalam membina masa depan bersama keamanan dan kemakmuran untuk kebaikan bersama kita.”

PRESIDEN PERHIMPUNAN AGUNG

Dennis Francis, presiden Perhimpunan Agung PBB tahun ini, berkata pendekatan global bersama diperlukan sekarang lebih daripada sebelum ini kerana dunia menghadapi konflik geopolitik, perubahan iklim, hutang, krisis tenaga dan makanan, serta kemiskinan dan kelaparan.

“Tahun ini imperatif kita jelas: untuk menyatukan bangsa-bangsa, untuk bersatu dalam keyakinan tujuan bersama dan dalam solidariti tindakan,” kata Francis.

BRAZIL

Presiden Brazil Luiz Inácio Lula da Silva mengumumkan bahawa “Brazil kembali,” membuat perbezaan dengan pendahulunya, Jair Bolsonaro, yang menunjukkan minat yang sedikit dalam geopolitik atau diplomasi sepanjang empat tahun di pejabat.

“Brazil menemui semula dirinya, rantau ini, dunia dan multilateralisme,” kata Lula. “Seperti yang tidak pernah saya jemu katakan, Brazil kembali. Negara kami kembali untuk memberi sumbangan sewajarnya untuk menghadapi cabaran utama dunia.”

Tahun lalu, presiden sayap kiri itu dengan sempit memenangi pilihan raya sebelum penyokong Bolsonaro menyerbu ibu negara sebagai protes.

AMERIKA SYARIKAT

Presiden AS Joe Biden membuat kesnya di hadapan Perhimpunan Agung bahawa dunia mesti bersatu di belakang Ukraine ketika ia berjuang menentang agresi Rusia.

“Saya tanya anda ini: Jika kita meninggalkan prinsip teras Amerika Syarikat untuk meredakan penyerang, bolehkah mana-mana anggota badan ini berasa yakin bahawa mereka dilindungi?” kata Biden dalam ucapannya. “Jika kita membenarkan Ukraine dicincang, adakah kemerdekaan mana-mana negara selamat?

COLOMBIA

Presiden Colombia Gustavo Petro melukis gambaran kelam jika bangsa-bangsa dunia tidak menangani perubahan iklim.

Dengan bahasa yang hebat, Petro berkata tahun lalu adalah tahun di mana “kemanusiaan kalah” kerana ia “memajukan masa kepupusan.”

Dia memberi amaran bahawa krisis iklim telah memburukkan krisis pelarian, memberi amaran bahawa dalam setengah abad akan datang, pelarian iklim boleh mencapai 3 bilion.

JORDAN

Raja Abdullah Jordan menyentuh krisis pelarian, mengatakan negaranya tidak mempunyai keupayaan untuk menerima atau menjaga lebih banyak pelarian Syria.

“Masa depan pelarian Syria adalah di negara mereka, bukan di negara tuan rumah,” katanya. “Tetapi sehingga mereka dapat kembali, kita semua mesti berbuat yang terbaik untuk mereka.”

POLAND

Presiden Poland Andrzej Duda menyamakan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine dengan pendudukan dan pembahagian Dunia Perang II negaranya sendiri oleh Nazi Jerman dan Kesatuan Soviet. Beliau mendesak dunia untuk mempertanggungjawabkan Moscow atas “tindakan biadabnya.”

“Poland kehilangan kemerdekaannya, dihapuskan dari peta dunia, dan dikenakan pendudukan yang sangat kejam. Inilah sebabnya kami memahami tragedi Ukraine lebih baik daripada negara lain,” kata Duda.

CUBA

Presiden Cuba Miguel Díaz-Canel mengambil sasaran AS, menyebut dasar luar negerinya dengan beberapa negara – termasuk negaranya sendiri – “sepihak” dan “paksaan.” Ucapannya ketara tidak menyebut Rusia, yang menyokong negara pulau itu.

Díaz-Canel berkata sekatan AS “hari ini juga mempengaruhi Venezuela, Nicaragua dan, sebelum dan selepas itu, mereka telah menjadi permulaan kepada pencerobohan dan (penggulingan) kerajaan yang tidak selesa di Timur Tengah.

“Kami menolak langkah paksaan dan sepihak yang dikenakan ke atas negara seperti Zimbabwe, Syria, Korea Utara Demokratik dan Iran, antara banyak negara lain yang rakyatnya menderita kesan negatif ini,” katanya.

Komen beliau datang beberapa hari selepas beliau dan Presiden Brazil Lula menghidupkan semula hubungan antara negara-negara itu di KTT G77 di Havana, dengan bekas mengutuk sekatan AS ke atas Cuba.

TURKI

Presiden Turki Recep Tayyip Erdoğan menyeru keamanan di rantau Caucasus di tengah-tengah pembaharuan pertempuran di wilayah Nagorno-Karabakh yang dilanda perang.

“Untuk memanfaatkan peluang ini kami memberi kepentingan kepada normalisasi hubungan kami dengan Armenia,” kata Erdogan. “Sejak awal kami sentiasa menyokong diplomasi antara Azerbaijan dan Armenia. Malangnya, kami melihat Armenia tidak dapat memanfaatkan peluang bersejarah ini.”

PORTUGAL

Presiden Portugis Marcelo de Sousa menekankan keperluan untuk lebih banyak tindakan dan kurang bercakap tentang ketidaksamaan global, perubahan iklim, dan reformasi institusi antarabangsa susulan perang di Ukraine.

“Tahun demi tahun, kita berjanji. Sudah tiba masanya untuk menunaikan,” katanya, memberi amaran bahawa tanpa reformasi: “tidak ada multilateralisme yang mungkin, tidak ada kerjasama yang berkekalan, tidak ada keamanan, di seluruh dunia.”