Sidang Umum PBB bermesyuarat buat hari kedua ketika pemimpin bincang perubahan iklim, ekonomi dan perang Rusia-Ukraine

Hari kedua mesyuarat Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bermula di Bandar Raya New York pada hari Selasa, dengan pemimpin dari seluruh dunia bercakap tentang isu-isu mendesak, seperti perubahan iklim.

Berikut adalah beberapa perkara penting daripada pemimpin yang bercakap pada Hari Ke-2:

Wavel Ramkalawan, Presiden Republik Seychelles, berkata perubahan iklim kekal sebagai perjuangan mendaki bukit yang telah mengambil korban ke atas planet ini.

“Jika kita mahu membuat kemajuan dalam agenda pembangunan kita, kita tidak boleh lagi menyebut apa yang kita hadapi sebagai perubahan iklim,” katanya. “Pada titik di mana nyawa dan mata pencarian hilang dengan frekuensi yang menakutkan kerana bencana alam bermakna bahawa kita hidup melalui krisis iklim. Menangani krisis iklim tidak lagi pilihan. Ia adalah keperluan segera.”

Paul Kagama, presiden Rwanda, berkata konflik dunia antara negara dan pelbagai kumpulan perlu diakhiri.

“Kita juga mesti menyejukkan konflik. Hari ini, tiada tanda konflik yang sedang berlangsung akan berakhir dalam waktu terdekat. Kita bahkan tidak melihat harapan daripada mereka yang paling berpengaruh, bahawa penghujungnya sudah dekat. Nyawa yang tidak bersalah dibiarkan menanggung beban ketidakstabilan ini, itu adalah ketidakadilan yang mendalam,” katanya. “Krisis migrasi adalah contoh kes.

“Setiap tahun, migran dan pelarian menjalani perjalanan berbahaya dalam mencari masa depan yang lebih baik. Rwanda kekal komited untuk bekerjasama dengan rakan-rakan, termasuk Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pelarian bagi menyumbang kepada penyelesaian yang berkekalan,” tambahnya. “Keputusan ini dipandu oleh pengalaman kami dan mengetahui sendiri kesakitan kerana kehilangan segalanya dan tidak mempunyai tempat untuk dipanggil rumah.”

Nikos Christodoulides, presiden negara itu, mengutuk pelanggaran keamanan dan keselamatan antarabangsa dan menyerang pemimpin Turki Recep Tayyip Erdogan.

“Bekerja ke arah keamanan di Cyprus adalah keutamaan mutlak saya, dan saya mahu mengambil peluang ini untuk menghantar mesej peribadi kepada Presiden Erdogan. Tidak ada, dan tidak akan pernah ada, asas lain untuk penyelesaian soal Cyprus selain yang ditetapkan oleh resolusi Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.”

Presiden Romania Klaus Iohannis bercakap tentang perang Rusia di Ukraine, dengan mengatakan bahawa “agresi” Moscow memerlukan perhatian lebih kepada Laut Hitam, jasad air penting di rantau ini.

“Romania adalah jiran langsung kepada perang agresi Rusia yang berterusan terhadap Ukraine, dan kami bertindak dengan segenap tenaga kami untuk memberi sumbangan yang kukuh kepada keselamatan dan kestabilan serantau dan antarabangsa,” katanya.

Dalam ucapannya. Presiden Lithuania Gitanas Nausėda berkata Rusia telah membawa kembali “perang kolonial gaya lama” ke Eropah dan bahawa Moscow bersedia untuk mengambilnya lebih jauh lagi.

“Rusia kini memegang dunia sebagai tebusan, menyekat eksport bijirin Ukraine, merampas wilayah Ukraine yang diduduki, dan memusnahkan infrastruktur pertanian tempatan,” kata Nausėda.

Presiden Finland Sauli Niinisto menyeru pemimpin dunia untuk berdiri bersama Ukraine.

“Agresi Rusia adalah pelanggaran langsung Piagam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, yang kita semua komited dengan membantu Ukraine,” katanya.

Presiden Latvia Edgars Rinkevics berkata negaranya akan menyokong Ukraine selagi yang diperlukan. Beliau menyatakan bantuan Latvia kepada Ukraine telah melebihi 1.3% daripada KDNK Latvia.

“Rusia mesti memikul tanggungjawab undang-undang dan kewangan penuh atas agresinya,” katanya. “Kita mesti memastikan akauntabiliti penuh untuk semua jenayah yang dilakukan di Ukraine. Ini bermakna tanggungjawab Rusia sebagai negara untuk pelanggaran undang-undang antarabangsa.”

Korea Selatan bercakap tentang hubungan antara Rusia dan Korea Utara, dengan mengatakan jirannya di utara menimbulkan ancaman kepada Ukraine dan Korea Selatan.

“Jika DPRK memperoleh maklumat dan teknologi yang diperlukan untuk meningkatkan keupayaan WMD sebagai pertukaran untuk menyokong Rusia dengan senjata konvensional, urusan itu akan menjadi provokasi langsung yang mengancam keamanan dan keselamatan bukan sahaja Ukraine tetapi juga Republik Korea,” kata Presiden Yoon Suk Yeo.