Sidang Agung PBB bersidang untuk hari keempat untuk bincang Timur Tengah, perubahan iklim

Hari keempat Mesyuarat Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bermula di Bandar Raya New York pada hari Jumaat, dengan pemimpin dari seluruh dunia bercakap mengenai isu-isu mendesak, seperti perubahan iklim dan konflik global.

Lebih daripada 100 pemimpin dunia telah bercakap semasa tiga hari pertama ucapan.

Setakat ini topik utama yang dibincangkan, dengan perubahan iklim, perang Rusia di Ukraine dan inflasi ekonomi, merupakan isu-isu paling mendesak yang dibincangkan.

Berikut adalah ringkasan pemimpin yang bercakap pada Hari 4:

Perdana Menteri Benjamin Netanyahu memberitahu Perhimpunan Agung PBB pada hari Jumaat bahawa Israel berada “di ambang” pencapaian terobosan dalam perjanjian damai dengan Arab Saudi. Menggunakan bantuan visual, beliau menunjukkan peta Israel pada tahun 1948 – dikelilingi oleh beberapa negara Arab yang bermusuhan pada masa itu.

Dalam beberapa dekad sejak itu, Israel telah menormalisasikan hubungan dengan enam daripada negara-negara itu, termasuk empat yang berbuat demikian dalam Perjanjian Abraham 2020.

“Tidak syak lagi Perjanjian Abraham menandakan fajar zaman baru keamanan. Tetapi saya percaya bahawa kita berada di ambang terobosan yang lebih dramatik, keamanan bersejarah antara Israel dan Arab Saudi,” kata Netanyahu. “Keamanan antara Israel dan Arab Saudi benar-benar akan mewujudkan Timur Tengah baru.”

Beberapa halangan masih wujud dalam perjanjian damai yang dicari dengan Arab Saudi, termasuk penciptaan sebuah negara Palestin. Dalam temu bual minggu ini, Putera Mahkota Arab Saudi Mohammed bin Salman berkata kedua-dua belah pihak semakin hampir dengan hubungan normal secara rasmi.

“Setiap hari kita semakin hampir, kelihatannya buat pertama kali betul-betul serius. Kita lihat bagaimana ia berjalan,” katanya.

Beliau menegaskan negaranya boleh bekerjasama dengan Israel, tidak kira siapa yang memerintah, menyebut perjanjian itu “perjanjian bersejarah terbesar sejak berakhirnya Perang Dingin,” yang menurutnya akan bergantung kepada perjanjian yang berkaitan dengan layanan terhadap rakyat Palestin.

“Jika kita mempunyai terobosan untuk mencapai perjanjian yang memenuhi keperluan rakyat Palestin dan menenangkan rantau ini, kita akan bekerja dengan sesiapa sahaja yang ada di sana,” tambahnya.

Perundingan damai antara Israel dan Palestin terputus lebih daripada satu dekad yang lalu. Kekerasan telah meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini apabila Israel melaksanakan serbuan tentera di Tebing Barat yang diduduki dan serangan Palestin terhadap rakyat Israel.

Pada hari Khamis, Presiden Palestin Mahmoud Abbas menyeru Palestin diterima masuk ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, seperti Israel.

“Terdapat dua buah negara yang seluruh dunia bercakap mengenainya: Israel dan Palestin,” kata Abbas kepada Perhimpunan Agung. “Tetapi hanya Israel diiktiraf. Mengapa tidak Palestin?”

“Apakah bahaya yang ditimbulkan oleh negara Palestin mendapat keahlian penuh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu?” tambahnya.

Netanyahu juga menyeru lebih banyak sekatan terhadap Iran, yang dilihat Israel sebagai ancaman terbesarnya. Permintaan sekatan yang dipertingkatkan adalah berkenaan program nuklear Iran, yang telah maju secara konsisten sejak Amerika Syarikat menarik diri daripada perjanjian itu