Sidang Agung PBB bermesyuarat pada hari ketiga ketika pemimpin menimbulkan kebimbangan mengenai hak asasi manusia, perkara mendesak

Hari ketiga mesyuarat Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bermula di Bandar Raya New York pada Khamis, dengan pemimpin dari seluruh dunia bercakap tentang isu-isu mendesak, seperti perubahan iklim dan konflik global.

Sekitar 80 pemimpin dunia telah bercakap semasa dua hari pertama ucapan. Pemimpin yang bercakap pada hari Khamis termasuk dari China, Palestin, Greece, Congo, Denmark dan Dominica.

Berikut adalah ringkasan pemimpin yang bercakap pada Hari 3:

Mahmoud Abbas, presiden wilayah Palestin dan Palestin National Authority, menyeru pengiktirafan antarabangsa Palestin dengan Jerusalem Timur sebagai ibu kotanya.

Beliau juga menyeru Palestin diterima masuk ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, seperti Israel.

“Terdapat dua negara yang seluruh dunia bercakap tentang: Israel dan Palestin,” kata Abbas. “Tetapi hanya Israel yang diiktiraf. Mengapa tidak Palestin?”

“Apakah bahaya yang ditimbulkan oleh negara Palestin memperoleh keahlian penuh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu?” tambahnya.

Abbas berkata kesan Nakba, dikenali sebagai “bencana” dalam bahasa Arab yang merujuk kepada pemindahan paksa dan rampasan orang Palestin semasa perang Arab-Israel 1948, masih dirasai hingga hari ini.

Israel menawan Tebing Barat, Jerusalem Timur dan Jalur Gaza dalam perang Timur Tengah 1967. Palestin menuntut wilayah tersebut untuk negara merdeka yang diharapkan. Sesetengah menuduh Israel melaksanakan dasar “apartheid” wilayah Palestin melalui sekatan Jalur Gaza dan pos pemeriksaan keselamatan.

Pada hari Rabu, pegawai Palestin berkata operasi tentera Israel di Tebing Barat yang diduduki dan kekacauan di Jalur Gaza membunuh enam orang Palestin. Kemarahan maut antara Israel dan Palestin sepanjang setahun setengah yang lalu meningkat ke tahap yang belum pernah dilihat di Tebing Barat dalam dua dekad. Israel telah meningkatkan serbuannya di kawasan Palestin dan serangan Palestin terhadap orang Israel semakin meningkat.

“Kerajaan kanan sayap rasis Israel terus menyerang rakyat kami melalui tentera dan peneroka rasis, pengganasnya untuk terus menakut-nakutkan dan membunuh rakyat kami untuk memusnahkan rumah dan harta,” kata Abbas.