Siasatan Perancis sedang dijalankan mengenai kematian pelakon yang menuduh Gérard Depardieu melakukan salah laku seksual

(SeaPRwire) –   Satu siasatan telah dibuka berikutan kematian minggu lepas Emmanuelle Debever yang merupakan antara mereka yang menuduh bintang filem Gérard Depardieu melakukan salah laku seksual, pejabat pendakwa raya Paris berkata Khamis.

Pelakon Emmanuelle Debever menerbitkan kenyataan di Facebook pada 2019 bahawa Depardieu telah menggodanya pada 1982 semasa mereka berlakon bersama untuk filem “Danton”.

Rakan seksnya memberitahu polis pada Nov. 29 bahawa dia meninggalkan rumah mereka, meninggalkan nota yang “membimbangkan”, pejabat pendakwa raya Paris berkata. Dia kemudian melompat dari jambatan Paris ke dalam Sungai Seine, diberi rawatan kecemasan oleh penyelamat dan dihantar ke hospital, pejabat pendakwa raya berkata.

Dia meninggal dunia pada 7 Disember pada usia 60 tahun, mengikut laporan akhbar.

Pada hari yang sama, dokumentari siasatan disiarkan di saluran TV kebangsaan Perancis France 2 mengenai tuduhan salah laku seksual terhadap Depardieu, termasuk rakaman beliau berulang kali membuat komen dan isyarat kotor semasa lawatan 2018 ke Korea Utara.

Depardieu, 74, sedang disiasat sejak Disember 2020 atas tuduhan rogol dan serangan seksual, dilaporkan di rumahnya di Paris, berikutan tuduhan dari pelakon Charlotte Arnould pada 2018. Beliau menafikan sebarang .

Pada Oktober, Depardieu menerbitkan surat terbuka di akhbar Perancis Le Figaro yang berkata, “Saya mahu memberitahu kebenaran. Saya tidak pernah, tidak pernah menganiaya wanita.”

Pejabat pendakwa raya Paris berkata bahawa, memandangkan tuduhan Debever terhadap Depardieu, satu siasatan ke atas punca kematian telah dibuka – prosedur di Perancis apabila punca kematian tidak diketahui atau mencurigakan.

Laman berita siasatan Perancis Mediapart awal tahun ini menerbitkan maklumat mengatakan bahawa Depardieu dituduh mengganggu, menyentuh atau 13 wanita. Dokumentari France 2 mendakwa bilangan pengadu kini berdiri pada 16.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.