Siapakah pemberontak Houthi yang menyerang kapal komersial di Timur Tengah?

(SeaPRwire) –   Pemberontak Houthi yang disokong Iran semakin menjadi ancaman kepada perkapalan komersial global dan rantau di mana mereka beroperasi kerana mereka terus melancarkan serangan di Laut Merah.

Houthi telah meningkatkan serangan mereka terhadap kapal di atau berhampiran Selat Bab el-Mandeb dan telah menyatakan sokongan mereka kepada Hamas, yang sedang terlibat dalam peperangan.

Kumpulan itu telah agak memasukkan diri ke dalam perang dengan menembak drone dan peluru berpandu ke arah Israel, menimbulkan ketakutan bahawa pertempuran itu boleh meningkat kepada konflik serantau.

Serangan itu telah memaksa syarikat pengangkutan dan minyak untuk menangguhkan transit melalui laluan maritim di mana Houthi melancarkan serangan ke atas kapal komersial.

Houthi merampas ibu negara Yemen, Sanaa, pada tahun 2014, melancarkan perang berdarah bertahun-tahun. Konflik itu segera menjadi perang wakil antara Arab Saudi yang menyokong kerajaan dalam buangan, dan Iran, yang menyokong pemberontak.

Perang itu menyebabkan krisis kemanusiaan besar yang mengakibatkan kelaparan dan kesengsaraan yang meluas di Yemen, negara termiskin di dunia Arab. Perang itu telah membunuh lebih daripada 150,000 orang, termasuk pejuang dan orang awam, dan mencipta salah satu krisis kemanusiaan terburuk di dunia, membunuh puluhan ribu lagi.

Gencatan senjata yang secara teknikal berakhir setahun lalu sebahagian besar dihormati. Houthi kini menguasai kebanyakan Yemen.

Kumpulan itu menelusuri sejarahnya kepada gerakan kebangkitan agama untuk mazhab Syiah Zaydi pada lewat 1990-an. Mazhab itu pernah memerintah Yemen selama berabad-abad tetapi terpinggir di bawah rejim Sunni yang datang ke kuasa selepas perang saudara 1962.

Apabila ketegangan dengan kerajaan berkembang, siri perang gerila dengan tentera kebangsaan dan konflik sempadan ringkas dengan kuasa Sunni utama Arab Saudi berlaku, menurut Reuters.

Berikutan setahun ketenangan relatif di Yemen, Houthi melancarkan beberapa peluru berpandu dan drone. Pada 31 Oktober, mereka menyerang Israel, mengatakan pada masa itu bahawa akan ada lebih lagi “untuk membantu rakyat Palestin kemenangan.”

Houthi secara sporadik menargetkan kapal-kapal di rantau itu sepanjang masa, tetapi serangan itu meningkat sejak permulaan perang antara Israel dan Hamas dan meningkat selepas letupan pada 17 Oktober di hospital Gaza yang membunuh dan mencederakan banyak orang. Pemimpin Houthi bersikeras Israel adalah sasaran mereka.

Arab Saudi menuduh Iran melatih, menggerak dan membiayai Houthi, yang Tehran tolak.

Houthi secara sporadik menargetkan beberapa kapal di rantau Laut Merah. Serangan itu meningkat dengan ketara sejak permulaan perang antara Israel dan Hamas.

Selepas serangan akhir minggu, jurucakap tentera Briged Jeneral Yahya Saree berkata kumpulan itu mahu “mencegah kapal-kapal Israel mengemudi Laut Merah (dan Teluk Aden) sehingga serangan Israel terhadap saudara-saudara kita yang berdiri kukuh di Jalur Gaza berhenti.”

Pada Isnin, Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin mengumumkan Operasi Penjagaan Kesejahteraan, misi antarabangsa baru bekerja untuk menentang serangan Houthi terhadap kapal komersial di Laut Merah.

“Ini adalah cabaran antarabangsa yang menuntut tindakan bersama,” kata Austin. “Operasi Penjagaan Kesejahteraan membawa bersama beberapa negara termasuk United Kingdom, Bahrain, Kanada, Perancis, Itali, Belanda, Norway, Seychelles dan Sepanyol, untuk bersama-sama menangani cabaran keselamatan di selatan Laut Merah dan Teluk Aden, dengan tujuan memastikan kebebasan navigasi untuk semua negara dan memperkukuh keselamatan serantau dan kemakmuran.”

Pada Ahad, Unity Explorer, Number 9 dan Sophie II, semua kapal pukal, diserang dalam serbuan serangan.

Sepanjang hari itu, USS Carney, sebuah kapal peronda Tentera Laut, menembak jatuh tiga drone yang menuju ke kapal dan juga pergi membantu kapal komersial.

Pada Rabu, USS Mason menembak jatuh drone yang menuju arahnya.

Dalam kenyataan, Pusat Pemerintahan AS berkata, “Kami tidak boleh menilai pada masa ini sama ada Carney adalah sasaran” drone tersebut.

Pentagon telah berulang kali bercakap tentang keperluan untuk mengelakkan peperangan Israel-Hamas daripada melebarkan ke konflik serantau yang lebih luas. Setakat ini, serangan ke atas kumpulan yang disokong Iran di Iraq dan Syria tidak melebarkan konflik, kata Mejar Jeneral Pat Ryder, setiausaha akhbar Pentagon.

Jadi tidak jelas sama ada serangan terhadap gudang senjata Houthi atau tapak serupa – yang juga mendapat sokongan Iran – akan melintasi garis dan memicu perang lebih besar.

“Kami akan terus berunding dengan sekutu dan rakan antarabangsa tentang cara yang sesuai untuk melindungi perkapalan komersial yang melalui rantau itu, dan pada masa yang sama memastikan kami melakukan apa yang perlu dilakukan untuk melindungi pasukan kami,” kata Ryder.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.