Shabtai Shavit, bekas ketua Mossad yang memimpin perjanjian damai bersejarah Jordan, meninggal pada usia 84

Shabtai Shavit, pengintip Israel yang dikreditkan dengan memajukan perjanjian damai bersejarah Israel dengan Jordan semasa menjadi pengarah agensi perisikan Mossad, meninggal pada hari Selasa di Itali. Beliau berusia 84 tahun.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berkata Shavit meninggal dunia semasa bercuti di Itali, tanpa menyatakan punca kematian. Kenyataan itu memetik ketua Mossad, David Barnea, memuji Shavit sebagai “tiang dunia operasi, perisikan, keselamatan dan strategi negara Israel.”

Shavit memimpin Mossad dari 1989 hingga 1996, membimbing agensi melalui persimpangan sejarah Timur Tengah yang genting. Beliau menyelia operasi Israel di tanah asing semasa runtuhnya Kesatuan Soviet, berakhirnya Perang Dingin dan Perang Teluk pertama pada 1991. Selama lebih daripada tiga dekad dalam perkhidmatan, beliau menghabiskan sekitar dua tahun dalam jawatan perisikan di Iran, sebelum Revolusi Islam yang mengubah Iran daripada sekutu Israel kepada musuh terkuatnya.

Semasa beliau memimpin, Israel mencapai perjanjian damai interim bersejarah dengan Palestin pada 1993. Shavit juga memainkan peranan penting dalam menubuhkan hubungan diplomatik penuh dengan Jordan pada 1994 — mengakhiri keadaan perang yang berlarutan antara jiran hampir setengah abad.

Mossad mempunyai sejarah menyasarkan dan membunuh saintis yang membangunkan senjata yang dianggap sebagai ancaman kepada Israel, yang kelihatannya diteruskan di bawah pengawasan Shavit. Pada 1990, dua ejen Mossad di Brussels disyaki meluas membunuh Gerald Bull, jurutera peluru berpandu Kanada yang berjanji untuk membina “meriam super” untuk Iraq yang boleh menembak selonggok besar ke Tel Aviv. Baru-baru ini, tangan Mossad dilihat dalam serangan ke atas saintis nuklear Iran dan pemasangan sebagai Israel cuba mengganggu program nuklearnya.

Operasi lain di tanah asing yang dipercayai meluas dilakukan oleh Mossad semasa pengawasan Shavit termasuk pembunuhan misteri Atef Bseiso, pembantu perisikan atasan kepada pemimpin Palestin Yasser Arafat, di Paris pada 1992 dan penembakan yang membunuh pemimpin kumpulan militan Jihad Islam Palestin, Fathi Shiqaqi, di Malta pada 1995.

Tidak lama selepas bersara sebagai ketua Mossad, Shavit berkhidmat sebagai CEO Perkhidmatan Penjagaan Kesihatan Maccabi, salah satu organisasi penjagaan kesihatan utama negara itu. Dalam pengumuman berkabung, Mossad berkata sumbangan penting Shavit untuk memelihara pengetahuan agensi perisikan dan pemerintahnya untuk generasi akan datang.

Ketika kekacauan terhadap desakan kerajaan Netanyahu untuk menyeluruh kehakiman melanda establishment keselamatan Israel awal tahun ini, Shavit menyertai beberapa ratus bekas pekerja Mossad, termasuk empat bekas ketua lain, dalam menandatangani kenyataan pada bulan Mac menentang rancangan kerajaan untuk melemahkan Mahkamah Agung.

Beliau dan pegawai-pegawai lain berkata mereka meletakkan Netanyahu “bertanggungjawab secara langsung ke atas kerosakan serius” yang cadangan penyeluruh itu boleh mengenakan kepada keselamatan negara Israel.