Seychelles mengisytiharkan darurat negara berikutan banjir maut dan letupan gudang bahan letupan

(SeaPRwire) –   Negara pulau kecil di Lautan Hindi, Seychelles mengisytiharkan darurat negara pada Khamis selepas letupan besar di depot bahan letupan berlaku selepas banjir maut melanda bahagian lain negara itu. Tiga orang terbunuh dalam banjir, kata presiden.

Lebih 100 cedera dalam letupan itu di kawasan perindustrian Providence, kira-kira 7 kilometer tenggara ibu negara, Victoria, di pulau utama Seychelles, Mahe. Letupan itu memusnahkan bangunan dan meratakan pokok-pokok di sekitarnya. menunjukkan orang-orang di hospital dan klinik yang cedera selepas letupan itu. Tiada kematian dilaporkan daripada letupan itu.

Letupan itu berlaku kira-kira pukul 2 pagi Khamis. Ia mengikuti hujan lebat dan banjir pada malam Rabu lepas, yang kebanyakannya melanda bahagian utara Mahe. Rumah-rumah banjir, bahagian-bahagian jalan rosak, dan air menyebabkan tanah runtuh di beberapa kawasan.

Dua daripada orang yang terbunuh dalam banjir terperangkap di rumah mereka, kata pihak berkuasa.

Presiden Wavel Ramkalawan mengumumkan darurat negara dalam kenyataan daripada pejabatnya, memerintahkan sekolah-sekolah ditutup dan orang ramai berada di rumah di negara berjumlah hanya lebih 100,000 orang untuk memberi perkhidmatan kecemasan dan pekerja perkhidmatan penting ruang untuk melakukan kerja mereka. Perkhidmatan kecemasan berada di tapak letupan itu.

Letupan itu menyebabkan “kerosakan besar” dan banjir menyebabkan “kemusnahan besar”, kenyataan daripada pejabat presiden itu berkata.

Ramkalawan memberitahu wartawan pada Khamis bahawa tiga orang terbunuh dalam . Beliau berkata 125 orang menerima kecederaan, kebanyakannya ringan, dalam letupan di Providence dan pergi ke pusat perubatan untuk rawatan. Banyak bangunan telah sebahagian atau sepenuhnya musnah akibat letupan itu, yang meninggalkan kawah besar.

“Kerosakan adalah besar dan banyak keluarga telah berpindah dari rumah mereka untuk sebab keselamatan,” kata Ramkalawan. Beliau berkata beliau terkejut melihat kesan di Providence dan kawasan-kawasan sekitarnya. “Ia seolah-olah kami melalui perang,” katanya.

Beliau berkata empat bekas bahan letupan menyebabkan letupan itu dan siasatan akan diadakan sama ada syarikat pembinaan yang menyimpan bahan letupan itu telah mengambil langkah berjaga-jaga yang sewajarnya dengan penyimpanannya.

“Pada masa ini kami benar-benar tidak tahu apa yang berlaku,” kata menteri kerajaan Jean-Francois Ferrari, yang melawat tapak letupan itu. “Ada letupan besar ini di zon komersial.”

“Letupan itu sangat, sangat besar, sangat kuat,” katanya. “Kami tidak merakamkan sebarang kematian akibat letupan ini. Secara keseluruhannya, ini bencana, tetapi semuanya di bawah kawalan.”

Pihak berkuasa berkata lapangan terbang antarabangsa dan perkhidmatan feri antara pulau masih beroperasi untuk membenarkan orang perjalanan jika perlu semasa darurat negara.

Seychelles merupakan destinasi pelancongan utama dan merupakan arkipelago di timur Afrika. Ia merupakan negara terkecil di benua itu dari segi keluasan dan populasi, dengan pulau teramai penduduknya Mahe hanya kira-kira 16 kilometer panjang dan 10 kilometer lebar.

Kebanyakan rantau itu telah dilanda hujan lebat dan banjir maut baru-baru ini. Ratusan terbunuh merentasi rantau itu dan jutaan terpaksa berpindah sejak hujan bermula pada lewat Oktober.

Habsyah, Kenya, Somalia dan South Sudan semua mengalami banjir meluap-luap yang diperburuk oleh fenomena El Niño. Lebih 130 orang terbunuh di Habsyah, Kenya dan Somalia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.