Serbuan di rumah bergaya kastil di Mexico Barat jumpa bengkel bom drone besar-besaran

Serbuan ke rumah yang dibina kelihatan seperti istana mendedahkan bengkel untuk membuat bom dibawa drone, pihak berkuasa di negeri Jalisco di Mexico barat berkata pada hari Rabu.

Polis negeri mengedarkan gambar 40 bom silinder kecil dengan sirip yang dimaksudkan untuk dilepaskan dari drone. Polis juga menjumpai bahan-bahan pembuatan bom, termasuk kira-kira 45 paun serpihan logam dan 15 paun serbuk letupan.

Seorang suspek dilihat berlari masuk ke dalam rumah tetapi dia sepertinya melarikan diri ke belakang, dan tiada tangkapan dibuat, kata pegawai.

Serbuan itu berlaku pada hari Rabu di Teocaltiche, sebuah bandar di kawasan di mana kartel dadah Jalisco dan Sinaloa telah berperang untuk merebut kawasan. Pada bulan Ogos, lima orang belia hilang di bandar berdekatan Lagos de Moreno, dan video yang muncul kemudian mencadangkan penculik mangsa mungkin memaksa mangsa membunuh antara satu sama lain.

Pada bulan Ogos, tentera Mexico berkata kartel dadah telah meningkatkan penggunaan bom dibawa drone, yang tidak diketahui di Mexico sebelum 2020. Dalam lapan bulan pertama tahun ini, 260 serangan sedemikian direkodkan.

Walau bagaimanapun, angka itu mungkin merupakan anggaran kurang. Penduduk di beberapa bahagian negeri berjiran Michoacan berkata serangan drone pengeboman adalah perkara biasa yang berlaku hampir setiap hari.

Serangan dengan bom tepi jalan atau alat letupan improvisasi juga meningkat tahun ini, dengan 42 tentera, polis dan suspek cedera akibat IED, berbanding 16 pada 2022.

Angka tentera yang diberikan sepertinya hanya merangkumi mereka yang cedera akibat alat letupan. Pegawai telah mengakui sekurang-kurangnya seorang pegawai National Guard dan empat pegawai polis negeri terbunuh dalam dua serangan letupan berasingan tahun ini.

Enam kereta bom telah dijumpai setakat ini pada 2023, berbanding satu pada 2022. Walau bagaimanapun, kereta bom juga kadangkala digunakan bertahun-tahun dahulu di utara Mexico.

Secara keseluruhan, 556 alat letupan improvisasi semua jenis – tepi jalan, dibawa drone dan kereta bom – dijumpai di Mexico antara Januari dan Ogos 2023. Jumlah 2,186 telah dijumpai sepanjang pentadbiran semasa, yang mengambil alih pada Disember 2018.