Serbuan dadah Sri Lanka membawa lebih daripada 40,000 tangkapan, menarik kritikan daripada PBB

(SeaPRwire) –   pihak berkuasa telah menangkap puluhan ribu orang dalam operasi selama sebulan terhadap dadah, dan bertekad untuk terus walaupun PBB mengkritik kemungkinan pelanggaran hak asasi manusia semasa operasi “keras tangan” itu.

Sejak operasi bermula pada Disember, polis dan anggota tentera dengan anjing pengesan telah membuat serbuan malam ke rumah-rumah dan menyiasat bas-bas, merampas dadah dan menangkap suspek termasuk pengguna dadah, pengedar tempatan dan pengedar, dan orang dengan rekod penangkapan berkaitan dadah.

Ketua Polis Bertindak Deshabandu Tennakoon memberitahu Agensi Berita Associated Press pada Khamis bahawa lebih 40,000 orang telah ditangkap dan soal siasat semasa operasi bersama polis dan pasukan keselamatan, dan 5,000 ditahan oleh mahkamah.

Negara 21 juta penduduk ini lama dikenali sebagai pusat pengedaran dadah, tetapi pihak berkuasa telah meningkatkan tindakan terhadap dadah berikutan aduan bahawa lebih kanak-kanak sekolah menggunakan dadah dan jenayah berkaitan dadah semakin meningkat.

Tennakoon berkata 65% rangkaian pengedaran dadah Sri Lanka telah dibongkar dalam sebulan lepas dan polis berharap dapat memusnahkannya sepenuhnya menjelang akhir bulan ini.

Beliau menambah bahawa operasi perisikan sedang dijalankan untuk mengenal pasti orang yang mengimport dadah ke negara ini dan mereka yang mungkin merancang untuk memulakan perdagangan dadah.

Majlis Hak Asasi Manusia PBB menyatakan kebimbangan minggu lepas terhadap laporan pencarian tanpa kebenaran, penangkapan sewenang-wenang, penyiksaan dan sehingga pencarian badan di tempat awam semasa operasi itu, yang dinamakan “yukthiya”, atau keadilan.

“Walaupun penggunaan dadah membentuk cabaran serius bagi masyarakat, pendekatan penguatkuasaan undang-undang keras bukanlah penyelesaian. Penyalahgunaan dadah dan faktor-faktor yang membawa kepada ia adalah isu kesihatan awam dan sosial yang utama,” kata MHAM PBB.

Tetapi Menteri Keselamatan Awam Tiran Alles menyatakan bahawa pencarian akan diteruskan, dengan menyatakan badan hak asasi manusia perlu mengenal pasti insiden penyalahgunaan tertentu.

“Kami tidak akan menghentikan operasi ini. Kami akan terus maju dan kami akan melakukannya dengan cara yang sama kerana kami tahu kami sedang melakukan sesuatu yang baik untuk kanak-kanak negara ini, untuk wanita negara ini dan itulah sebabnya orang ramai sepenuhnya bersama kami dalam operasi ini,” kata Alles.

Tennakoon berkata polis telah diperintahkan untuk mengikuti undang-undang, dan sebarang pelanggaran boleh dilaporkan kepada suruhanjaya polis.

Shakya Nanayakkara, ketua Lembaga Kawalan Dadah Berbahaya Negara berkata terdapat kira-kira 100,000 penagih heroin yang diketahui di Sri Lanka, dan lagi 50,000 orang diketahui mengambil dadah methamphetamines.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.