Serangan udara ke lapangan terbang tentera di utara Iraq membunuh 3 orang

Serangan udara di lapangan terbang tentera di wilayah separa autonomi Kurdish di utara Iraq telah menyebabkan tiga orang terbunuh pada hari Isnin, menurut pegawai-pegawai tempatan.

Perkhidmatan anti-pengganas wilayah itu berkata dalam satu kenyataan bahawa serangan ke atas Lapangan Terbang Arbat, 28 kilometer di tenggara bandar Suleimaniyah telah menyebabkan tiga anggota perkhidmatannya terbunuh dan mencederakan tiga anggota pasukan Peshmerga Kurdish.

Lapangan terbang itu baru-baru ini menjalani pemulihan untuk memudahkan latihan unit anti-pengganas yang bersekutu dengan Kesatuan Patriotik Kurdistan, salah satu daripada dua parti utama yang selalu bersaing di rantau itu, yang tempat kuasa duduknya di Sulaymaniyah.

Perkhidmatan anti-pengganas tidak menyalahkan serangan itu pada mana-mana pihak, tetapi kerajaan Sulaymaniyah dalam satu kenyataan mendesak “negara-negara di rantau ini untuk menghormati kedaulatan Wilayah Kurdistan dan Iraq,” yang membayangkan bahawa serangan itu dilakukan oleh Turkey.

Juga pada hari Isnin, Kongres Kebangsaan Kurdistan, sebuah organisasi payung kumpulan dan parti Kurdish, berkata dalam satu kenyataan bahawa salah seorang anggotanya “dibunuh” di dalam pejabat kumpulan itu di Erbil tanpa memberikan butiran lanjut.

Turkey kerap melancarkan serangan terhadap sasaran di Syria dan Iraq yang dipercayainya bersekutu dengan Parti Pekerja Kurdistan, atau PKK, sebuah kumpulan pemisah Kurdish yang telah menimbulkan pemberontakan terhadap Turkey sejak 1980-an.

Pada bulan April, Turkey menutup ruang udara penerbangannya ke dan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Sulaymaniyah, memetik peningkatan aktiviti militant Kurdish yang kononnya mengancam keselamatan penerbangan.

Beberapa hari kemudian, Pasukan Demokratik Syria – pasukan Kurdish yang beroperasi di timur laut Syria yang bersekutu dengan Amerika Syarikat dalam perjuangannya menentang Islamic State tetapi dianggap oleh Turkey sebagai cabang PKK – menuduh Turkey melancarkan serangan di lapangan terbang itu ketika komander SDF Mazloum Abdi berada di tempat kejadian. Abdi tidak cedera.