Serangan udara Israel sasar Gaza di tengah protes yang berterusan, tiada laporan kecederaan

Serangan udara Israel mengenai beberapa sasaran di Jalur Gaza pada hari Selasa, tentera negara itu berkata, selepas penunjuk perasaan Palestin berkumpul buat kali ke-12 berturut-turut ke sempadan enklaf dengan Israel – demonstrasi yang telah merosot kepada pertembungan ganas dengan pasukan keselamatan Israel.

Tiada laporan kemalangan di Gaza daripada serangan udara Israel.

Tentera Israel berkata ia menggunakan dron, helikopter dan kereta kebal untuk menyerang beberapa pos di utara dan selatan Gaza yang dimiliki oleh Hamas di Jalur Gaza sebagai tindak balas terhadap apa yang digambarkan sebagai “rusuhan ganas” di pagar pemisah antara Gaza dan Israel. Protes itu melibatkan orang Palestin melemparkan batu dan alat letupan, membakar tayar dan, menurut tentera Israel, menembak tentera Israel.

Pegawai kesihatan Palestin melaporkan bahawa pasukan Israel menembak dan mencederakan 11 penunjuk perasaan semasa perhimpunan Selasa.

Hamas, kumpulan militan Islam yang merebut kawalan Gaza pada tahun 2007, berkata bahawa orang Palestin muda telah mengatur protes sebagai tindak balas kepada keganasan yang semakin meningkat di Tebing Barat dan dakwaan provokasi di Jerusalem. Baru-baru ini, orang Palestin juga melayangkan layang-layang dan belon pembakar merentasi sempadan ke selatan Israel, membakar ladang dan menakutkan komuniti awam Israel berhampiran Gaza.

PERTEMPURAN ATAS TAPAK SUCI BUKIT TEMPLE JERUSALEM: MENGAPA IA BEGITU PENTING BAGI YAHUDI, MUSLIM DAN KRISTIAN?
Kekacauan pertama meletus awal bulan ini, tidak lama selepas Kementerian Kewangan Hamas mengumumkan pemotongan gaji pegawai awam sebanyak lebih separuh, memperdalam krisis kewangan di enklaf yang telah terhuyung-hayang di bawah sekatan Israel-Mesir selama 16 tahun.

Di bawah perkiraan yang timbul daripada persefahaman gencatan senjata masa lalu dengan Israel, emirat Qatar yang kaya dengan gas membayar gaji pegawai awam di Jalur Gaza, memberikan pemindahan tunai terus kepada keluarga miskin dan menawarkan bentuk bantuan kemanusiaan lain. Kementerian Luar Qatar berkata Sabtu bahawa ia telah memulakan pengagihan pemindahan tunai $100 kepada sekitar 100,000 keluarga yang memerlukan di wilayah miskin itu.

Kekerasan tiba-tiba di pagar pemisah telah menimbulkan ketakutan pengembangan yang lebih luas antara Israel dan Hamas, yang telah berperang empat kali dan terlibat dalam pertempuran kecil yang tidak terkira sejak Hamas mengambil alih wilayah itu.

Tetapi pakar berkata bahawa protes ganas – yang telah berterusan dengan persetujuan senyap Hamas selama hampir dua minggu sekarang – lebih berkaitan dengan usaha Hamas untuk mengurus wilayah itu dan menghentikan krisis ekonomi yang merosot daripada menarik Israel ke dalam pusingan konflik baru.

“Ini adalah cara taktikal untuk menjana perhatian tentang kesusahan mereka,” kata Ibrahim Dalalsha, pengarah Pusat Horizon, sebuah kumpulan penyelidikan Palestin yang berpangkalan di Tebing Barat. “Bukan peningkatan tetapi ‘memanaskan’ untuk menekan pihak-pihak yang relevan yang boleh datang dengan wang untuk memberikan kepada kerajaan Hamas.”

Israel, tambahnya, juga berusaha untuk mengandungi pertukaran dengan serangan tepatnya ke atas pos militan yang kelihatan ditinggalkan – setakat ini mengelakkan kesilapan yang boleh merebak menjadi konflik yang tidak diingini kedua-dua pihak.