Serangan udara Israel di Syria dilaporkan meninggalkan 2 tentera mati, 6 cedera

Media negara Syria mengatakan tentera Israel telah menjalankan serangan udara di wilayah pantai pada hari Rabu, membunuh dua tentera, mencederakan enam dan menyebabkan kerosakan material. Tidak ada komen dari Israel mengenai laporan serangan itu.

Agensi berita negara Syria memetik seorang pegawai tentera tanpa nama sebagai berkata peluru berpandu mengenai unit pertahanan udara di wilayah Latakia dan bahawa mereka dilancarkan oleh pesawat pejuang yang terbang di Laut Mediterranean.

Ini adalah serangan terbaru sejak serangan udara Israel melanda lapangan terbang antarabangsa di bandar Aleppo di utara Syria pada 28 Ogos, merosakkan landasan dan menjadikannya tidak beroperasi.

Israel telah menjalankan ratusan serangan ke atas sasaran di dalam bahagian Syria yang dikawal kerajaan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, termasuk serangan ke atas lapangan terbang di ibu negara Damascus, tetapi ia jarang mengakui atau membincangkan operasi itu.

Serangan itu sering menyasarkan pasukan Syria atau kumpulan yang disokong Iran. Israel telah berikrar untuk menghentikan penempatan Iran di Syria.