Serangan Rusia di kafe Ukraine membunuh sekurang-kurangnya 49 orang ketika Presiden Ukraine Zelenskyy melawat Sepanyol

Serangan Rusia di sebuah kafe di timur laut Ukraine pada Khamis lalu menyebabkan sekurang-kurangnya 49 orang terbunuh, termasuk seorang budak lelaki berusia 6 tahun, menurut pegawai Ukraine. Ia juga mencederakan sekurang-kurangnya enam orang yang lain.

Ketua Staf Presiden Andrii Yermak dan Gabenor Kharkiv Oleh Syniehubov berkata tentera Rusia telah mengebom kampung Hroza di wilayah Kharkiv, melanda sebuah kedai dan kafe pada kira-kira pukul 1 petang. Syniehubov berkata seorang lagi kanak-kanak adalah antara yang cedera.

Rusia menyerang Ukraine dengan drone dalam satu lagi serangan besar awal Khamis, melanda wilayah selatan Odesa, Mykolaiv dan Kirovohrad. Pertahanan udara negara itu telah menangkis 24 daripada 29 drone buatan Iran yang digunakan dalam serangan itu, menurut tentera udara Ukraine.

Kedua-dua serangan berlaku ketika Presiden Volodymyr Zelenskyy melancong ke Sepanyol untuk mengumpul sokongan daripada sekutu Barat dalam satu persidangan kira-kira 50 pemimpin Eropah.

Pada Khamis, Zelenskyy menghadiri persidangan Komuniti Politik Eropah di Granada, di selatan Sepanyol, untuk mendapatkan bantuan tambahan daripada badan antarabangsa itu. Kumpulan itu ditubuhkan selepas berlakunya pencerobohan penuh Rusia ke atas Ukraine pada Februari 2022.

“Kunci utama buat kami, terutamanya sebelum musim sejuk, adalah untuk memperkuat pertahanan udara, dan sudah ada asas untuk perjanjian baharu dengan rakan kongsi,” katanya dalam satu kenyataan di Telegram.

Zelenskyy sebelum ini berkata persidangan Granada juga akan memberi tumpuan kepada “kerja bersama untuk keselamatan makanan global dan perlindungan kebebasan navigasi” di Laut Hitam, di mana tentera Rusia kerap melanda pelabuhan Ukraine.

Beliau menyeru “sistem pertahanan udara tambahan untuk Ukraine, artileri dan peluru tambahan, peluru berpandu jarak jauh dan drone tambahan untuk tentera kami, serta format sokongan dan jaminan keselamatan tambahan untuk negara yang diancam oleh Rusia” bagi membantu melindungi Eropah daripada kemungkinan agresi Moscow.

Presiden Ukraine itu juga menekankan keperluan untuk mengekalkan kesatuan Eropah dalam menghadapi kempen dezinformasi Rusia yang besar dan kekal kuat di tengah “ribut politik” di Amerika Syarikat.

Beliau tidak menyatakan jika beliau menjangkakan sokongan dari Washington akan berakhir, tetapi merujuk keyakinan yang beliau miliki berikutan pertemuannya dengan Presiden Biden dan ahli Kongres di AS bulan lalu.

Dalam tempoh 24 jam yang lalu, serangan Rusia menyebabkan dua orang awam terbunuh di bandar Kherson selatan dan seorang lagi terbunuh di bandar Krasnohorivka di wilayah timur Donetsk. Sekurang-kurangnya lapan orang cedera akibat pengeboman Rusia, menurut pejabat presiden Ukraine.