Serangan pengganas Hamas ke atas Israel adalah ‘hadiah’ untuk dorongan Ukraine Putin, kata pakar

Serangan pengganas di Israel adalah “hadiah” bagi Rusia, yang akan mendapati perhatian Amerika Syarikat kini dibahagi dan sumbernya mungkin dipindahkan jauh dari Ukraine,

“Ini tidak mungkin berlaku pada masa yang lebih baik bagi Putin dan pada masa yang paling teruk bagi Israel,” Rebekah Koffler, presiden Doctrine & Strategy Consulting dan bekas pegawai Agensi Perisikan Pertahanan Amerika Syarikat, berkata kepada Digital.

“Putin akan memanfaatkan momentum untuk meningkatkan peperangan di Ukraine,” beliau tambah. “Orang Israel akan membayar dengan nyawa mereka kerana dasar luar negara yang tidak cekap Biden di Eurasia dan penenangannya terhadap Iran.”

Pengganas Hamas melancarkan beribu-ribu peluru berpandu ke arah Israel dan menyerang bandar sepanjang sempadan Gaza pada Sabtu, membunuh sekurang-kurangnya lebih 1,300 orang, termasuk 27 warga Amerika, dan mencederakan beribu-ribu lagi, meminta Israel mengisytiharkan perang terhadap kumpulan yang disokong Iran itu.

Banyak negara segera dan jelas mengutuk serangan itu, termasuk Perdana Menteri India Narendra Modi, yang menyatakan betapa “terkejutnya” beliau dengan berita itu, seperti juga pemimpin negara Eropah, termasuk Jerman dan Perancis.

Negara besar lain seperti China dan Rusia kekal sangat senyap mengenai subjek itu. The New York Times awal minggu ini menulis bahawa tindak balas “terkawal” Presiden Rusia Vladimir Putin “berbicara” bagi seorang tokoh berkuasa yang selama bertahun-tahun memproyeksikan imej sebagai sekutu Israel.

Putin akhirnya memecahkan kesunyian pada Selasa untuk menyalahkan Amerika Syarikat atas keganasan itu, berkata semasa lawatan Perdana Menteri Iraq bahawa ia adalah “contoh nyata kegagalan dasar Amerika Syarikat di Timur Tengah.”

Jurucakap Putin, Dmitry Peskov, berkata Kremlin berhubung dengan kedua-dua pihak berperang dan akan cuba memainkan peranan dalam menyelesaikan konflik itu, tetapi tidak menyatakan bagaimana.

South China Morning Post pada Isnin melaporkan, dengan merujuk media berita Rusia, bahawa Presiden Pihak Berkuasa Palestin Mahmoud Abbas akan melawat Moscow dalam beberapa hari akan datang, dengan RBC Rusia berkata menanti pengesahan tarikh lawatan rasmi.

Duta Palestin ke Rusia Abdel Hazif Nofal juga mendakwa bahawa kedua-dua pihak mengekalkan “hubungan harian,” lapor SCMP.

Peskov memberi amaran bahawa konflik itu berisiko merebak ke kawasan lain – kebimbangan yang dikongsi banyak negara, dengan Presiden Biden berulang kali menekankan bahawa pemain serantau lain perlu menahan dorongan memanfaatkan situasi itu.

Koffler menasihati bahawa Putin mungkin cuba menggunakan “pengaruhnya” dengan Israel, Iran dan Pihak Berkuasa Palestin untuk mengukuhkan peranan Rusia dalam cuba menjadi pengantara damai – atau sekurang-kurangnya mencipta “persepsi menjadi pengantara dalam konfrontasi bersejarah yang sangat penting ini.”

“Putin mendapat manfaat daripada konflik ini untuk berlarutan sepanjang mungkin,” kata Koffler. “Putin yang mengekalkan hubungan pragmatik dengan Netanyahu dan mengejar dasar positif terhadap Israel sejak menjadi presiden kini marah dengan Israel dan mungkin mahu memberi Tel Aviv pelajaran.”

“Selepas menangguh selama kira-kira setahun, Israel, di bawah tekanan tidak berhenti-henti Pentadbiran Biden, bersetuju untuk menyediakan beberapa peralatan pertahanan ketenteraan defensif kepada Ukraine, untuk membantunya mempertahankan diri terhadap Rusia,” beliau menerangkan.

Rusia awal tahun ini memberi amaran kepada Israel bahawa “semua negara yang menyediakan senjata harus memahami bahawa kami akan menganggap mereka sebagai sasaran sah bagi pasukan bersenjata Rusia.”

Jika konflik itu berkembang dan mula melibatkan pemain serantau lain di rantau itu, Koffler percaya Rusia “mungkin” akan berpihak kepada negara-negara Arab – tiada yang mengutuk serangan itu dan sesetengahnya menyalahkan Israel atas serangan itu – terutamanya sebagai cara untuk cuba menentang pengaruh Amerika Syarikat di Timur Tengah.

Qatar, yang bertindak sebagai bank bagi aset-aset yang Amerika Syarikat setuju untuk lepaskan kepada Iran sebagai pertukaran pembebasan sesetengah tahanan, berkata memegang Israel “sepenuhnya” bertanggungjawab atas “peningkatan berterusan” kerana “pelanggaran berterusan” hak rakyat Palestin.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.